Словенији пријети ново олујно невријеме :: Semberija INFO ::

 

Словенији пријети ново олујно невријеме


Фото - Анадолија

Словенију ће у послијеподневним сатима захватити невријеме, а Агенција за животну средину издала је наранџасто упозорење. Због велике влажности терена није искључен бржи пораст бујичних токова и обарање стабала, а може бити проблема са испуштањем атмосферских вода и покретањем клизишта.

Очекује се олуја праћена локалним краткотрајним пљусковима и јачим ударима вјетра. На словеначком приморју очекује се слаб град и јачи удари вјетра, док су у планинским предјелима могући пљускови и грмљавина.

Падавине ће престати до вечери, а нове се очекују сутра послијеподне. 

Клизишта и одрони

У Словенији је и даље ванредно стање након јаког невремена које је изазвало поплаве и бројна клизишта. Унаточ додатним кишама, ријека Драва углавном је остала у свом кориту у Подравју. Покрећу се клизишта која су већ однијела неколико кућа. На подручју општина Жири и Горења вас - Пољане многе куће су и даље угрожене.

Геолошки завод Словеније упозорава становнике да обрате пажњу на појаву промјена на тлу и објектима.

Због влажног терена, долази и до одрона. У Корошкој Бели су синоћ евакуисани становници због опасности од клизишта. Наређена је и превентивна евакуација становника у котлини Меже, због клизишта у Чрној на Корошкем.

Затворене бројне цесте 

Затворене су многе цесте у Корушкој, Штајерској, Засавју и средишњој Словенији. Из Саобраћајно-информационог центра упозоравају да се ситуација стално мијења. Апелују се на возаче да се придржавају упутстава хитних служби и да не возе у поплављеним подручјима или затвореним путевима.

Према подацима центра, затворене су цесте Марибор - Дравоград, Дравоград - Словењ Градец, Равне - Дравоград и Дравоград - Либеличе. Цеста од Межице и од Шоштања до Чрне на Корошкем је непроходна. Затворен је и пут љубно - Солчава.

Засеоци одсјечени од свијета

Многи засеоци и мјеста су још увијек одсјечена од свијета. Помоћ покушава доћи до њих и копном и зрачним путем, али нажалост приступ је на многим мјестима још увијек немогућ.

Спасилачке екипе, уз помоћ војске, успјеле су доћи до Чрне на Корошкем, гдје су хеликоптерима допремили храну и најнужније потрепштине.

Први камиони са хуманитарном помоћи за Словенију кренули су из Пољске, саопћила је Амбасада Пољске у Словенији. Царитас Аустрије је у међувремену већ контактирао Словенски царитас, који је понудио финансијску помоћ у случају поплава.


​Агенције / БХРТ