Власти Доњецка: Украјинске снаге користиле касетне бомбе :: Semberija INFO ::

 

Власти Доњецка: Украјинске снаге користиле касетне бомбе


Рат у Украјини ушао је у 529. дан. У Џеди се одржава други дан мировног самита о Украјини на коме присуствују представници из око 40 земаља. На састанку није присутан представник Русије, али је Кремљ саопштио да ће помно пратити ток ових разговора. Након што је руски танкер "Сиг" оштећен у нападу поморског дрона на улазу у Керчки мореуз, Москва је поручила да "терористички напад Кијева на цивилни брод у Керчком мореузу неће остати без одговора".
 

 Два дрона оборена изнад руске Брјанске области

Руски ПВО систем уништио је две ваздухопловне летелице изнад Карачевског округа у Брјанској области, изјавио је Александар Богомаз, начелник руског региона који се граничи са Украјином.

Није било штете и жртава“, навео је Богомаз на свом Телеграм каналу.

Ројтерс подсећа да Кијев ретко јавно преузима одговорност за нападе унутар Русије или на територију под контролом Русије у Украјини.

Руске власти кажу да је област Брјанска, која се граничи и са Украјином и са Белорусијом, доживела вишеструке нападе украјинских снага и проукрајинских диверзантских група од почетка рата

 

Кијев: Масовни ваздушни напад Москве, употребљене десетине ракета и дронова

Русија је током ноћи покренула вишеталасни напад на Украјину, употребивши 70 средстава за ваздушни напад, укључујући крстареће и хиперсоничне ракете и беспилотне летелице иранске производње, саопштиле су кијевске ваздухопловне снаге.

Ваздухопловство, које се слави на празник, саопштило је на каналу за размену порука Телеграм да је украјинска противваздушна одбрана уништила 30 од 40 крстарећих ракета и свих 27 дронова шахед које је Русија лансирала преко ноћи.

Такође је речено да је Русија лансирала три хиперсоничне ракете "кинжал".

Портпарол Ваздухопловства Јуриј Ихњат рекао је националној украјинској телевизији да је једна од кључних мета руског ноћног напада била Хмељницка област.

 

Зеленски: Напад на Харковску област, има мртвих и рањених

Предсједник Украјине Володимир Зеленски каже да су руске снаге синоћ навођеном авио-бомбом погодиле центар за трансфузију крви у Харковској области и да има погинулих и рањених.

"Руска вођена авио-бомба на центар за трансфузију крви у Украјини. Синоћ насеље Kупјанск у области Харков. Има мртвих и рањених. Моје саучешће", написао је Зеленски на Телеграму.

Навео је да спасиоци гасе пожар до кога је дошло после напада, преноси Интерфакс Украјина.

Ваздухопловство оружаних снага Украјине је саопштило да је Русија трец́и пут за дан извела велики ракетни напад на Украјину, користећи крстареће ракете Kх-101/Kх-555.

Упозорење за ракетни напад издато је за низ области у Украјини, укључујући Сумску, Харковску, Хмељничку, Чениговску и Kијевску област, јавља Униан.


ГС / Агенције