На пут дуг 25 дана кренуо први теретни воз из Кине ка Србији :: Semberija INFO ::

 

На пут дуг 25 дана кренуо први теретни воз из Кине ка Србији


Београд - Први теретни воз из Кине кренуо је према Србији са опремом коју кинеске компаније “ЦРБЦ” и “ЦЦЦЦ” користе за изградњу брзе пруге од Београда до Будимпеште, изјавила је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић.

​Михајловићева је рекла да је први теретни воз кренуо у уторак из кинеског града Ђинана у провинцији Шангдонг за Србију.

- Овим је Србија добила железничку карго линију са Кином”, изјавила је Михајловићева.

Раздаљина између Ђинана и Београда је око 10.500 километара и вожња ће трајати 25 дана. Воз пролази кроз Кину, Казахстан, Русију, Украјину, Словачку и Мађарску, одакле долази у Србију, саопштено је из Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

“Отварање ове железничке карго линије између Кине и Србије ствара могућности и за све привреднике из Србије, али и региона, да робу могу да извозе на кинеско тржиште, као и да увозе из Кине, јер је железнички транспорт много исплативији од ваздушног и поморског саобраћаја”, објаснила је Михајловићева.

Из Министарства подсјећају да је жељезнички саобраћај један од централних видова саобраћаја кинеске глобалне економске иницијативе “Појас и пут”, а брза жељезничка пруга од Београда до Будимпеште саставни је дио овог пројекта.

СРНА/Глас Српске