НАСА објавила слику региона у ком се формирају звијезде :: Semberija INFO ::

 

НАСА објавила слику региона у ком се формирају звијезде


Живописан поглед на звијезде, налик сунцу, у комплексу облака Ро Офиучи удаљеном 390 свјетлосних година је први пут да су истраживачи успјели да виде ово подручје у тако финим детаљима, преноси Гуардиан, јавља Н1.

- Вебова слика Ро Офијучија нам омогућава да свједочимо о веома кратком периоду у звјезданом животном циклусу, са новом јасноћом, рекао је Клаус Понтопидан, научник Веб пројекта на Научном институту за свемирски телескоп у Балтимору, Мериленд.

Он је додао да је "наше Сунце прошло овакву фазу, давно, и сада имамо технологију да видимо почетак једне друге звијезде".

Неке звијезде су приказивале „сјенке које указују на протопланетарне дискове”, потенцијалне будуће планетарне системе у настајању, саопштила је НАСА.

Регион садржи око 50 младих звијезда, све сличне по маси Сунцу или мање. Сликом доминирају, како агенција каже, огромни црвени биполарни млазови молекуларног водоника, који настају када звијезда први пут пробије свој натални омотач космичке прашине, избацујући пар супротстављених млазова у свемир.

Веб телескоп вриједан 6,8 милијарди фунти лансиран је на Божић 2021. као партнерство између НАСА и европских и канадских свемирских агенција. Брзо је освојио многе скептике низом никада раније виђених слика из дубина свемира.

Омогућио је људима да завире ближе у чињенице о поријеклу универзума и испоручио задивљујуће слике високе резолуције далеких свјетова и мистериозних структура које их окружују.

Телескоп је снимио „ријетку и пролазну” фазу звијезде која само што се не угаси и ране галаксије настале само 350 милиона година након великог праска.


Н1 / Глас Српске