Фармери траже надокнаду по тржишним цијенама :: Semberija INFO ::

 

Фармери траже надокнаду по тржишним цијенама


БАЊАЛУКА - Висина одштете за све свиње, које су угинуле и еутаназиране јер су биле заражене афричком кугом, не може бити иста, тврде фармери у Српској, због чега инсистирају на томе да исплата прати тренутне тржишне цијене, према којима крмаче коштају најмање 2.000 марака, док се прасад по килограму живе ваге креће од пет до седам КМ, а товне свиње око 4,50 КМ.

Начин и други детаљи о исплати штете проузроковане афричком кугом свиња биће дефинисани правилником, који би данас требало да буде једна од тачака на сједници Владе РС. Замјерка коју су изнијели фамери је то што је, како тврде, документ који иде пред Владу донесен без консултација са њима.

Предсједник Удружења узгајивача свиња РС Мишо Маљчић за “Глас” каже да су узгајивачи узнемирени јер је до њих, након састанка одржаног у уторак у у Бијељини, дошла информација да би по крмачи могли да добију свега 1.400 КМ, што им је неприхватљиво.

- Тражимо да одштета буде исплаћена у договору са нама и да она прати тренутне тржишне цијене. Крмаче не могу бити испод 2.000 КМ, а тачан износ би свакако требало да зависи од расног састава, старости, квалитета и слично. Не могу се поредити животиње од 100 килограма, старе по осам-девет година са крмачама врхунске генетике - објаснио је Маљчић.

Истог мишљења је и предсједник Удружења пољопривредника “Села Семберије и Мајевице” Саво Бакајлић, који је на то надлежнима указао управо на састанку у Бијељини.

Помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Горан Бурсаћ потврдио је “Гласу” да ће министри на сједници Владе данас разматрати правилник који ће прецизирати начин исплате, али не и износ, јер је то, каже, немогуће одредити, с обзиром на то да се тржишне цијене мијењају.

- Правилником ће бити дефинисано да комисија на лицу мјеста процјењује штету, а она ће се, свакако, разликовати од случаја до случаја. Примјера ради, цијена мање прасади по килограму у уторак је била осам марака, а товљеника 4,25 КМ, што не мора значити да ће толико коштати за мјесец - истакао је Бурсаћ.

Додао је да ће сигурно бити крмача процијењених на 2.000 марака, али и оних које вриједе знатно мање.

- Ни код фармера који на свом газдинству имају 100 крмача неће све бити процијењене истом вриједношћу - нагласио је Бурсаћ.

Истовремено експерти Организације за храну и пољопривреду, Свјетске здравствене организације за заштиту здравља животиња и Европске комисије дошли су у јуче у Бијељину, гдје ће анализирати мјере које се спроводе на сузбијању афричке куге свиња.

Надлежни су изразила наду да ће колеге експертског тима, који долазе из Литваније, Мађарске, Чешке и Србије, за два дана, колико ће се задржати у Семберији, дати препоруке за сузбијање болести и указати на грешке на терену уколико их је било.


​Глас Српске