Начелница педијатрије у Требињу: Дјеца стабилно, једно још увијек на кисеонику :: Semberija INFO ::

 

Начелница педијатрије у Требињу: Дјеца стабилно, једно још увијек на кисеонику


– Осморо дјеце које је данас у послијеподневним сатима примљено у требињску Болницу због сумњи на тровање стабилног су здравственог стања. Седморо дјеце тренутно је са родитељима, док је једно дијете још увијек на кисеонику.

Ово је за “Независне новине“ потврдила начелница Одјељења за педијатрију Болнице Требиње Љиљана Буха, која је казала да су сва дјеца збринута правовремено, у року од 15 минута. Истиче да се засад сумња на тровање, али да узрок није познат.

“Дјеце је укупно осморо. Прва су збирнута некад око 15 часова. Имали су клиничке знаке тровања инхлационим агенсом непознатог поријекла. Ми не знамо зашто и како су се јавили такви клинички знаци. Они су јако брзо клинички збринути, у року од 15 минута сви су добили потребну терапију, сва на кисеонику, сва на вени. Брзо се реаговало. Једно дијете је још увијек на кисеонику, дјеца су са родитељима“, казала је Буха.

Она је потврдила да су дјеца боравила у Граду Сунца у Требињу, али није жељела да потврди медијске написе да се ради о наводном тровању хлором.

“Чиме је тровање узроковано, то не можемо знати. Сви инхалациони токсини имају врло сличне клиничке знаке и самим тим ми не можемо рећи. Све је то спекулација. Они овакве знаке могу имати и ако прође камион са јаким ауспухом“, појашњава Буха.

Према њеним ријечима, у овом тренутку се не може претпоставити шта се даље може десити.

“Не можемо да процијенимо да ли се ради о неком лакшем, средњем или тежем тровању, из разлога што се код те дјеце у наредних шест, осам сати па чак и 24 часа могу евентуално развити различите тегобе, од ендема плућа, упала или други знаци. Све то зависи од јачине тровања, колико је то било агресивно, чиме је било тровање, али и јачине дјетета. Ипак , по клиничким знацима у тренутку пријема у болницу, не очекујемо велике компликације, али ће дјеца ипак остати на посматрању“, рекла је Буха.

(Независне)