Нема правде за убијене Србе на крвави Петровдан :: Semberija INFO ::

 

Нема правде за убијене Србе на крвави Петровдан


Муж Иван нестао је на Залазју и нађен је и сахрањен након 20 година. За њега и остале који су живи заробљени па убијени у Сребреници још нико није одговарао, иако постоје свједочења и очевици су давали изјаве, али они који одлучују то омаловажавају.

Рекла је то Стака Цвјетиновић, на Залазју код Сребренице, гдје је данас служен парастос код Спомен-костурнице убијеним и погинулим у два посљедња рата, прислужене су свијеће за покој душа 69 погинулих и 22 заробљена па убијена Србина на Петровдан 1992. године и положено цвијеће на спомен-обиљежје поводом обиљежавања 31 године од тог великог српског страдања.

Цвјетиновићева је огорчена на рад хашког и правосуђа БиХ. Она је истакла да су јој бивше комшије Бошњаци причали да су њеног мужа унакаженог довели у Сребреницу и водали улицама да покажу како изгледа "ћетник".

"Убијен је у логору, а нико одговарао није, нема правде за Србе и младима треба преносити шта се дешавало, да знају да им се то не понови", рекла је Цвјетиновићева, а преноси Срна.

Цвијеће на спомен-обиљежје положили су потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Петко Ранкић, делегације републичких, регионалних и општинских организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата, начелнци општина Сребреница Младен Грујичић и Братунац Лазар Продановић, те делегације ових оштина, као и више страначких делегација из Српске и делегација Српске радикалне странке Србије.

Ранкић је рекао да су прислужене свијеће за покој душа и одата почаст за 69 погинулих и 22 заробљена па убијена Србина на Петровдан 1992. године.

"Они су убијени овдје, код својих кућа, бранећи породице и имања. Они никог нису нападали. А шта су муслиманске јединице овдје радиле описао је Ибран Мустафић у књизи 'Планирани хаос' у којој преноси свједочење очевица који је гледао како је Насер Орић убио судију Слободана Илића", рекао је Ранкић.

Он је истакао да нема суживота у БиХ док правосуђе БиХ овако ради јер је живот Срба немогућ у таквим условима.
"Окривљују и осуђују нас за све, а за масовне злочине над Србима у овом крају нико није одговарао. На подручју Сребренице и Братунца 1992. године Орићева војска убила је око 2.000 Срба, од којих 80 одсто цивила и око 500 је сахрањено у Бајиној Башти јер су српска села била уништена и окупирана", објаснио је Ранкић.

Грујичић је истакао да је порука иста као и претходних година, само се бројка мијења, а то је"31 година од злочина без казне" у Залазју.

"Нажалост , српске породице су већ навикле на то, али и даље указујемо на неправду и на злочине који су почињени над српским народом, те да су злочини почињени на свим зараћеним странама у БиХ, али правосуђе и западни политичари то игноришу и праве се да не знају и не чују", истакао је Грујичић.

Бранимр Којић, предсједник Скупштине Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, рекао је да правде за Србе нема, а из Сарајева и међународне заједнице појачавају притиске и оптужбе на српски народ.

Прије парастоса, чланови породица погинулих, саборци, борачке и општинске делегације Сребренице и Братунца положили су цвијеће на гробљу у Братунцу, гдје је сахрањен највећи број убијених, те на српским стратиштима у Биљачи и Сасама.

(Независне)