Годишње 500 удеса са трактором, погине 30 људи :: Semberija INFO ::

 

Годишње 500 удеса са трактором, погине 30 људи


Foto: Pixnio
Према подацима Агенције за безбиједност саобраћаја, у Србији се годишње догоди око 500 несрећа у којима учествују трактори. Нажалост , за годину у таквим несрећама погине више од 30 људи. У вријеме интензивних пољопривредних радова трактора је више на путевима, па стручњаци упозоравају на додатни опрез.

На путу из Темерина ка Бечеју је увијек гужва. Уз пут су салаши и њиве, па је доста и трактора који користе магистралу. Јанош Фараго каже да возачи аутомобила не разумију како трактор функционише у саобраћају.

"Најбоље да лепо, мирно возиш. Јер они 'ускачу' испред тебе. Не гледају сад. Они мисле да трактор може одмах да стане", каже Јанош Фараго, тракториста из Темерина.

Када се формира колона на путу, свако скретање улијево је ризик.

Рудолф Тот, пољопривредник из Темерина истиче да други учесници у саобраћају не очекују да ће неко да скрене са асфалтног пута. Значи људи једноставно само обилазе и не обраћају пажњу. Шта је сад ту проблем, мало су и машине старије, тако да сигнализација можда се не види толико", додаје Тот, преноси "РТС".

У више од половине случајева када страда или се повриједи тракториста, разлог је то што трактор нема кабину или заштитни рам. А таквих је око 100.000 трактора.

"У току сезоне пољопривредних радова, најчешће повреде због којих нам се пацијенти јављају су повреде шаке, ноге, главе, грудног коша, и то је углавном разлог, умор, алкохолисаност, непажња", каже Јасмин Османовић из Службе хитне медицинске помоћи у Шапцу.

Савјетује возаче да буду одморни, да се морају хидрирати, пити течност, воду, а не алкохол, преноси "Телеграф".
У 41 одсто случајева узрок незгоде са учешћем трактора је неприлагођена брзина, а у 30 одсто неисправна свјетла или показивачи правца.

(Независне)