Плаве униформе у клупама након 22 године :: Semberija INFO ::

 

Плаве униформе у клупама након 22 године


У клупе Средње школе унутрашњих послова након 22 године у септембру ће сјести 120 дјечака и 30 дјевојчица који сањају да у плавој униформи служе Републици Српској и њеним грађанима.

Трка за мјесто у овој школи, која је смјештена у комплексу Центра за обуку у бањалучком насељу Залужани, гдје је стациониран и интернат за ђаке, почела је јуче и трајаће 15 дана. Право учешћа на јавном конкурсу имају кандидати који имају завршена прва два разреда средње школе.
 
Начелник Управе за полицијску обуку МУП-а РС Миле Шикман рекао је за “Глас” да је све спремно за упис девете класе ученика Средње школе унутрашњих послова који ће по завршетку школовања стећи звање полицајац - техничар за полицијске послове.

- Настављамо тамо гдје смо стали 2001. године, до када је у склопу Министарства унутрашњих послова РС постојала средња школа. Не сумњам да ће интересовање бити огромно, јер су првог дана конкурса до девет часова већ биле стигле двије пријаве - казао је Шикман истакавши да ће ова школа у значајнијој мјери подићи квалитет образовања будућих полицијских службеника.

Додао је да ће за најбоље ђаке бити обезбијеђен наставак школовања на неким од високообразовних институција из Српске и Србије.

- Ђаци ће имати врхунске услове што се тиче смјештаја и хране, јер је за те намјене изграђена нова зграда, потпуно опремљена, са свим кабинетима, учионицама. Ученици ће, између осталог, имати обезбијеђене уџбенике, наставна средства, сву потребну полицијску опрему и униформе те приступ теретани, спортским салама и модерним теренима - рекао је Шикман и подсјетио да ће са родитељима и старатељима ученика бити потписан посебан уговор, којим ће бити прецизирана њихова права и обавезе.
 
Како би ђацима сваки тренутак у интернату био испуњен, МУП РС је поред наставног кадра обезбиједио и службе, које чине начелници класа и командири водова који ћа са ученицима радити током слободног времена.

- Формиран је велики број секција, углавном спортских. Такође, ђаци ће у слободно вријеме имати могућности да раде са службеним псима и коњицом - рекао је Шикман.

Ђаци Средње школе унутрашњих послова ће, поред стручних, имати групу општеобразовних предмета, а то су српски и енглески језик, затим математика, физичко васпитање, информатика.
 
- Кад школовање техничара за полицијске послове крене од прве године, онда ће у наставни програм бити увршћена историја, географија, психологија, вјеронаука и други предмети. Што се тиче стручних предмета, ђаци ће у овој школи од септембра изучавати основе безбједности, организацију и надлежности полиције, полицијски интегритет, специјално физичко васпитање, судску медицину и још многе друге који су ученицима потребни да стекну знање и вјештине за самостално обављање полицијских послова - казао је Шикман.

Важно је, каже, напоменути да ђаци који се одлуче за ову школу, без обзир на то да ли су из Бањалуке или неког другог мјеста, све вријеме морају бити у интернату, осим кад је планом предвиђен одлазак кући.
 
Услови

Општи успјех кандидата у првом и другом разреду средње школе треба да буде најмање добар, а владање најмање врло добро. Међу условима за упис у школу је и то да на дан затварања конкурса нису старији од 18 година, као и да против њих није покренут прекршајни поступак.

Пријављени кандидати полагаће пријемни испит у оквиру којег ће бити обављени љекарски прегледи и провјера физичких способности, те полагање теста опште информисаности. Завршни дио испита подразумијева интервју с кандидатима, након чега ће бити формирана ранг-листа.

(Глас Српске)