ИГОР БРАУНОВИЋ НА ЧЕЛУ БОРАЦА ВЕТЕРАНА СРБИЈЕ И РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ: ЗАСЛУГА ДЈЕЛИМА ИСКОВАНА :: Semberija INFO ::

 

ИГОР БРАУНОВИЋ НА ЧЕЛУ БОРАЦА ВЕТЕРАНА СРБИЈЕ И РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ: ЗАСЛУГА ДЈЕЛИМА ИСКОВАНА


Фото - В. Митрић

Мр Игор Брауновић, предсједник „Наше Дрине“, изабран је на Оснивачкој скупштини Удружња ратних и војних ветерана Србије Борачке организације Републике Српске /БОРС/, у Љубовији, крај Дрине за њеног предсједника.

Овај угледни привредник, носилац награде „Капетан Миша Анастасијевић, доказани јунак, борац и велики поштовалац бораца и њихових фамилија, родољуб и правдољуб, задужбинар и добротвор, војвода по благослову СПЦ, носилац Хиландарске споменице и Споменице 549 моторизоване бригаде Цар Душан Силни у Призрену, одликован је и Ратничким крстом за учешће у ратним операцијама.



Борци са обје обале Дрине нису имали дилему ко да им буде на челу. Једногласно су дали глас Брауновићу, човјеку који, како су истакли, „није помагао само ономе ко му се није обратио“. Овај скуп преживјелих див јунака минулог рата, чији је домаћин била Азбуковица, како каже чувени ратник Бранислав Пухало, „оцијенио је да је за Брауновића увијек била, остала и биће Дрина, кичма српског рода у сваком погледу и да наш род нико и ничим, и никад, не може да омеђи.

- Моја шесточлана породица остала је, после пожара, без крова над главом - прича нам Љиља Поповић из Руњана, код Лознице. - Први који нам је помогао био је Брауновић, велики човјек. У међувремену, опет имамо кров над главом, а сигурна сам да се, поред нас живих, њему и његовим најмилијих, за здравље моле и наши преци који су 12 генерација давали свештенике, а имамо доказе и о учешћу неких на Косовском боју. - Игор је душа од човека
у сваком погледу.

Млади активиста „Наше Дрине“, Петар Банковић, каже да је Брауновић, на челу ове организације показао, не само бригу о очувању њене и љепоте њеног приобаља, већ што је, кроз акцију подизања споменика чувеном јунаку са Кошара, Милошу Ћирковићу, повезао сав наш род и све наше крајеве са Дрином и обрнуто“.

- Као што је владика Николај, у духовном и културном смислу, утицао на наш народ у Краљеву у околини, „чијим доласком су престали и да псују, како је говорила чувена Исидора Секућић, тако је Игор Брауновић кроз „Нашу Дрину“ свима нама, али и свима око нас који љубимо свој род и отаџбину улио снажну енергију и љубав за све оно што је свето и што треба да се чува као зјеница ока свог“.

Академик проферор др Мирко Керкез, предсједник Научног већа СКАНУ, поздравио је избор Брауновића за предсједника бораца Србије и Републике Српске, додајући: - Уз све квалитете, Игор је паметан, мудар и образован човек, несаломив, пожртвован и истрајан, примјер свима око нас и зато смо га наградили Специјалном повељом Српске краљевске академије научника и умјетника.

За предсједника Скупштине удружења изабаран је Душко Вукотић, ратни командант „Вукова са Дрине“.За почасног предсједника изабран је генерал Братислав Дикић а за предсједника ратних ветерана и њихових потомака Бојан Савић. Ветерани са двије обале Дрине прославили су своју крсну славу Светог Лазара.


​За Семберија инфо - Младен Василић