Прасићи дупло јефтинији него прије два мјесеца :: Semberija INFO ::

 

Прасићи дупло јефтинији него прије два мјесеца


Након што су прошле сезоне слава и празника и цијене прасића у Српској су пале, и то за чак 50 одсто, па тако сада килограм прасетине живе ваге кошта око шест КМ.

Према ријечима наших саговорника, велика је вјероватноћа да ће се такве цијене одржати током цијелог љета.
Драшко Бањац, предсједник Удружења фармера РС, за "Независне новине" је казао да је један од разлога што су цијене прасади ниже и то што је пала куповна моћ грађана.

"Прасићи су сада од шест до седам КМ. Нема куповне моћи, настао је пост, а знамо да је у неком периоду цијена прасића ишла и до 12 КМ, док је сада 50 одсто нижа цијена у односу на период око Нове године и пред Први мај и славу. Но и тада су шверцери узимали од нас по шест КМ, али су продавали по дупло вишој цијени", појашњава Бањац.
Како наглашава, ипак увозна цијена највише диктира колико ће коштати прасетина код нас.

"Скуп је живот. Ове године нема башта, род је преполовљен, све је подбацило, а за својих 60 година не памтим да нема ни лука у башти. Жао ми је народа са малим примањима и пензионера, јер ће тешко преживјети", нагласио је Бањац.
Мишо Маљчић, предсједник Удружења свињара РС, за "Независне новине" истиче да цијену диктира и квалитет меса, односно да ли су свиње, тј. прасад за тов или клање.

"Што се тиче товних свиња, њихове цијене се крећу по 4,5 КМ, а цијена товљеника је у благом порасту, док је цијена прасади донекле у паду. Смањена је тражња домаће прасади за убацивање у тов, и то је нешто што је утицало на слабију потражњу. Правило каже, јефтино жито, скупе свиње, па видјећемо да ли ће се тај тренд наставити", нагласио је Маљчић.

Он ипак очекује да ће у наредном периоду бити благи раст цијена те је, како наводи, могуће да ће се цијена прасади кретати од седам до осам КМ, а товљеника од 4,5 до пет КМ.

"Све то зависи од тржишта Европске уније, међутим, видимо да се тамо смањује производња и да расте цијена полутке, што нам говори да ће и код нас доћи до лаганог поскупљења товних свиња", казао је Маљчић.
И Лазо Шешић, директор "Месница код Лазе" из Бањалуке, потврђује да је је пала цијена прасића.

"Цијене се смањују јер није сезона прасића, односно прошле су славе и празници. Иначе, пале су цијене прасади и јагњади, па су сада око седам КМ, а ако су тежи од 30 кг, тада се могу купити и за 6,5 КМ. Јунад су сада 6,2-6,5 КМ, а телад живе ваге су 12 до 13 КМ", рекао је Шешић за "Независне новине".

Подсјећамо, у априлу су цијене прасића ишле до 10, па и до 12 КМ по килограму, а тако високу цијену су, према ријечима пољопривредника, диктирали препродавци.

Бијељинска сточна пијаца (цијена по кг)

Јагњад       7,5-8 КМ
Крмаче      3-3,3 КМ
Овце 3 КМ
Прасад                  6-6,4 КМ
Свиње у класи       4-4,8 КМ
Свиње ван класе   4-4,2 КМ