Влада Србије због поплава прогласила стање елементарне непогоде у 56 градова и општина :: Semberija INFO ::

 

Влада Србије због поплава прогласила стање елементарне непогоде у 56 градова и општина


Влада Србије усвојила је на данашњој сједници Одлуку о проглашењу елементарне непогоде у 56 градова и општина због недавних поплава.

У саопштењу се наводи да су током маја и јуна поплавни таласи на водотоковима бујичног карактера и водотоцима другог реда, рјеђе на регулисаним и уређеним дијеловима водотокова, изазвали штету и потенцијално угрозили наведене територије.

"Јаке кишне падавине и изливени бујични и други водотокови изазавали су штету на регионалној и локалној инфраструктури, објектима јавне намјене у јавној својини, породичним стамбеним објектима у својини грађана и на пољопривредним усјевима", пише у саопштењу.

На сједници Владе донијет је и закључак о формирању Радне групе за координацију активности на санирању посљедица поплава и припреми државних програма помоћи и обнове након поплава којим ће бити прецизирана потребна финансијска средстава за санирање штете.

Радном групом предсједаваће премијерка Ана Брнабић и радна група ће, "сходно закључку, имати свакодневне састанке на којима ће представљати тренутни пресјек стања у угроженим подручјима".

"Влада Србије ће у најкраћем року евидентирати насталу штету у свим јединицама локалне самоуправе у Србији и израдити план санације штете. Сви грађани, који су на било који начин погођени поплавама, неће бити заборављени и Влада ће настојати да сваку насталу штету надокнади на праведан начин", стоји у саопштењу. 


БЕТА / БХРТ