Колика казна слиједи масовном убици: Од доживотног затвора спасавају године :: Semberija INFO ::

 

Колика казна слиједи масовном убици: Од доживотног затвора спасавају године


Вишеструки убица У. Б. Из Младеновца највјероватније неће моћи да буде осуђен на доживотну казну затвора јер у момненту извршења злочина није напунио 21 годину, кажу саговорници портала Н1. Ипак, постоји могућност да убица буде лишен слободе на дуже вријеме.

Према члану 114 Кривичног законика Србије, за дјело тешког убиства прописана је казна затвора од 10 година до доживотног затвора. Иако је сам злочин, према ријечима адвоката Андреје Чифтелића, довољан за 40 година или доживотну казну затвора, то неће бити случај јер починилац није напунио 21 годину.

“У ставу два члана 44а кривичног законика Србије је наведено да ‘доживотни затвор не може се изрећи лицу које у вријеме извршења кривичног дјела није навршило двадесет једну годину живота’, што је како ствари стоје случај код овог тешког убиства”, каже Чифтелић за портал Н1 Београд.

У изјави за Тањуг адвокат Вељко Делибашић је навео да би у том случају, максимална казна могла да буде 20 година.
Ипак, према ријечима адвоката Небојше Богдановића, могуће је да убица проведе и цијели живот под надзором.

“Ако се процијени да је опасан за друштво могуће је да по истеку затворске казне буде смјештен у одговарајућу здраствену институцију”
, наводи Богдановић за Н1 инфо.

Највеће казне затвора од 40 година у Србији се изричу за тешко убиство, вишеструко, убиство највиших државних органа, организовани криминал, тероризам и ратне злочине. Убица У.Б. убио је осморо, а ранио 14 људи.

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио у обраћању јавности да је то „терористички чин“ и „да зликовац више свјетлост бијелог дана видјети неће“, да „из затвора изаћи неће“.

(Н1БИХ)