Литургија у Дечанима: Петковић поручио - важно је да оснажимо српски народ на Kосову и Метохији :: Semberija INFO ::

 

Литургија у Дечанима: Петковић поручио - важно је да оснажимо српски народ на Kосову и Метохији


Директор Kанцеларије за Kосово и Метохију Петар Петковић присуствовао је поноћној Васкршњој литургији коју је у манастиру Високи Дечани служио игуман Сава Јањић са свештенством.

Литургији у Дечанима присуствовали су и челници и чланови Предсједништва Српске листе, предвођени предсједником Српске листе Гораном Ракићем и потпредсједницима Игором Симићем и Далибором Јевтићем.

Честитајући вјерницима највећи православни празник Васкрс, Петковић је поручио да је важно да сачувамо мир, али и да наставимо да економски снажимо српски народ у покрајини који је на Kосову и Метохији свој на своме.

- Овдје под сводовима Високих Дечана који су под патронатом Светог краља Стефана Дечанског честитам српском народу на Kосову и Метохији и свим православним вјерницима најрадоснији хришћански празник Васкрс уз радосни поклич "Христос Васкрсе"! Од првог игумана Дечана па до садашњег оца Саве прошло је седам вијекова и толико овај прелијепи манастир са српским народом овдје дочекује Васкрс. И ове године српски народ на Kосову и Метохији и наша Српска православна црква дочекују Васкрс уз бројне изазове. То су изазови и за државу Србију, али надамо се да ћемо сачувати мир и да ћемо успјети да остваримо нормализацију односа која је преко потребна и Србима и Албанцима. Одавде желим да поручим да је српски народ на Kосову и Метохији свој на своме и да ће, као што је седам вијекова прослављао Васкрс овдје у Високим Дечанима, тако и у годинама и вијековима који су пред нама прослављати овај најрадоснији празник - истакао је Петковић.

Он је посебно подвукао подршку и помоћ државе Србије српском народу на KиМ.

- У ове радосне дане држава Србија је захваљујући предсједнику Александру Вучићу успјела да додатно помогне наш народ у покрајини и да Срби виде да је држава Србија уз њих и да их никада неће оставити. То смо показали и кроз посебан инвестициони програм од 30 милиона евра и отварање 800 нових радних мјеста и друге важне пројекте, улагање у инфраструктуру, што ће омогућити да се српске средине и даље развијају - поручио је Петковић.

Он је истакао и важност очувања Високих Дечана.

- Важно је напоменути да је и даље овај наш бисер свјетске културне баштине најугроженији манастир у Европи и да Приштина и даље одбија да врати 24 хектара земље манастиру, иако су њихове највише правне инстанце донијеле одлуку прије седам година о томе. И даље нам се скрнаве храмови, гробља и прогони наш српски народ. Упркос свему, ми ћемо чувати наш народ на Kосову и Метохији као што је то више пута поновио предсједник Вучић и бринућемо се да сачувамо мир и осигурамо безбједност за наш народ на овим просторима - закључио је Петковић, саопштила је Канцеларија за КиМ.

Директор Kанцеларије за KиМ данас је, на васкршње јутро, присуствовао прослави Васкрса и у манастиру Драганац, гдје се дружио са најмлађима и малишанима дијелио васкршња јаја.


​Танјуг / Глас Српске