Инаугурација Јакова Милатовића 20. маја у Подгорици, а не на Цетињу :: Semberija INFO ::

 

Инаугурација Јакова Милатовића 20. маја у Подгорици, а не на Цетињу


Фото - Танјуг / АП
ПОДГОРИЦА- Инаугурација новог предсједника Црне Горе Јакова Милатовића 20. маја биће одржана у Подгорици, највјероватније у Скупштини Црне Горе, сазнају Вијести из више извора.

Лист наводи да би традиција да црногорски предсједник полаже заклетву на Цетињу, чиме ступа на дужност, ове године тиме била промијењена, због процјене полиције да би Милатовићу тамо могла да буде угрожена безбједност.

Он је између два круга предсједничких избора добио привремено полицијско обезбјеђење, које је тражио Покрет Европа сад због бојазни да је физички угрожен, наводе Вијести.

Додаје се да је ту одлуку донијела црногорска влада и да је она била привремена, како би Агенција за националну безбједност (АНБ) и Управа полиције у међувремену утврдиле да ли и одакле Милатовићу пријети опасност.

Када буде преузео предсједничко мјесто, он аутоматски постаје штићена личност.

Инаугурација, односно свечано проглашење предсједника на сједници Скупштине, одржава се у Владином дому на Цетињу.
У Престоници је и резиденција предсједника Црне Горе. Тамо почиње и свако редовно прољећно и љетње засједање парламента, односно одржава се прва сједница.

Из Управе полиције су рекли за Вијести да је у току поступак израде безбједносне процене инаугурације на Цетињу, као и припреме обезбјеђења самог догађаја.

Министар унутрашњих послова Филип Аџић недавно је саопштио да би тај догађај могао бити изазован моменат за полицију.

- Вјерујем да у нашој земљи још постоје оне криминалне и политичке структуре које желе неку врсту нестабилности. Сада немам било каквих најава да би тог дана могло доћи до било каквог проблема. Вјерујем да ће то проћи достојанствено и свечано - рекао је Аџић.

Из Скупштине, која организује инаугурацију, су, одговарајући на питања Вијести, рекли да је току интензивна комуникација са новоизабраним предсједником Црне Горе и његовим тимом око припреме тог чина.

Милатовића је, прије предсједничке конвенције на Цетињу 10. марта, напала група грађана, која се првобитно окупила испред Спортског центра, где је био заказан догађај. Најприје су протестовали и вријеђали Милатовића, након чега су га напали када је улазио у зграду. Њега и партијске колеге са Цетиња је спровела полиција.

Управа полиције и Основно тужилаштво још нису обавијестили јавност ко је напао Милатовића, а са тог догађаја процесуиране су само особе због напада на полицијске службенике, наводе Вијести.


Танјуг / Глас Српске