УНИЦЕФ - Савјети за младе: Како бринути о себи и другима онлине :: Semberija INFO ::

 

УНИЦЕФ - Савјети за младе: Како бринути о себи и другима онлине


5 савјета за боље ментално здравље на интернету

Бити онлине може представљати много сјајних прилика за повезивање, учење и дијељење онога шта вам је важно, али доноси и бројне изазове и ризике. Ако су вам друштвене мреже или интернет икада донијеле осјећај стреса, зависти или усамљености, мањак самопоштовања или социјалне анксиозности, знајте да нисте сами. Представљамо вам пет савјета како пазити на своје ментално здравље, а остати уљудан док си на интернету.

Избјегавајте бесконачно скролање

Обратите посебну пажњу на то како друштвене мреже и интернетски садржаји утјечу на ваше осјећаје, мисли или оно шта радите. Како се осјећате? Даје ли вам читање вијести осјећај да сте информирани или вам доноси стрес? Осјећате ли се добро или се јавља осјећај зависти када видите фотографије својих пријатеља и познаника на друштвеним мрежама? Провјеравате ли свој мобител чим се пробудите како бисте видјели новости или из чисте навике?

Препознавање зашто сте онлине и како се због тога осјећате може вам помоћи да поставите лична ограничења колико времена проводите на друштвеним мрежама или апликацијама. Иако није увијек реално престати пратити или пријавити све ствари које намјерно или ненамјерно негативно утјечу на ваше емоције, можете покушати искључити звук или ограничити садржај с налога због којих се не осјећате добро. Важно је запамтити да чак и када је ријеч о објавама ваших пријатеља, није све што видите на мрежи стварно, али стварно је како ти садржаји утјечу на вас и то како се осјећате.

Будите пажљиви

Постоји много сјајних онлине алата и садржаја који могу помоћи у подршци свим аспектима менталног здравља и добробити. Од апликација за медитацију које ће вам помоћи да се опустите и усредоточите, до платформи које вам помажу да развијете свој осјећај идентитета и себе, останите повезани и подржите једни друге. Постоји много сјајних алата за онлине учење гдје можете испробати нешто ново, попут цртања или вјежбања, који вам могу помоћи изградити нове когнитивне и креативне вјештине, као и онлине фитнесс курсеви, који ће вам помоћи да останете здрави и опустите се.

Покушајте пронаћи позитиван и мотивирајући садржај и људе које ћете пратити, попут спортиста, пјевача, кухара, аутора или других младих људи који говоре о питањима до којих вам је стало. Запамтите, такођер можете користити интернет и друштвене мреже за тражење стручне помоћи и информација о менталном здрављу ако су вам потребне.

Заштитите себе и друге онлине
Провјерите поставке приватности на свим својим профилима на друштвеним мрежама. Нека ваша wеб камера будепокривена када је не користите. Будите опрезни када се пријављујете на апликације и услуге на интернету – посебнокада уносите своје име, адресу или фотографију. Ако сте забринути због нечега што сте видјели или доживјели на интернету, требали бисте разговарати с одраслом особом којој вјерујете, попут родитеља или учитеља, и пријавити шта се десило на дотичној платформи (не заборавите направити снимак заслона као доказ) и потражити сигурносне линије за помоћ и услуге менталног здравља као што су Плавителефон.ба.

Ријечи су важне и важно је добро размислити о томе шта дијелимо. Немојте постављати онлине ништа што нпр. нисте спремни видјети на биллбоарду у центру града.

Будите љубазни

Користите друштвене мреже за добро, дијелећи позитивне садржаје и поруке са својим пријатељима, обитељи и колегама из разреда. На примјер, могли бисте некоме дати до знања да мислите на њега/њу или оставити позитиван коментар на пост коју су објавили. Ако се затекнете да одговарате на поруку или објаву у негативном тону, застаните и размислите можете ли то прешутјети, рећи на неки други начин или умјесто тога разговарати уживо. Ако видите или примите поруке или садржај који сматрате застрашујућим или увредљивим, требали бисте особу блокирати и пријавити. Ријечи су важне и важно је добро размислити о томе шта дијелимо. Сви имамо моћ бити љубазни и некоме уљепшати дан – подијелимо љубав, а не мржњу!

Останите присутни и повезани ИРЛ (У стварном свијету)

Границе између онлине и оффлине свијета могу бити све нејасне, што отежава живот у садашњем добу и задовољење наше урођене потребе за људским контактом. Да ли икада прекидате оно шта радите како бисте то могли објавити на друштвеним мрежама, или листате кроз сторије својих пријатеља умјесто да их зовете или се састајете да видите како су? Важно се с времена на вријеме покушати искључити и одморити од друштвених мрежа те проводити вријеме с пријатељима и обитељи и у стварном животу.

Покушајте поставити своје властите, реалне циљеве, на примјер, одлучите не проводити вријеме онлине првих сат времена кад се пробудите и у вријеме прије него идете спавати. То троши енергију и учи нас нефилтрираном упијању непотребних информација. Активности као што су медитација, одлазак у шетњу, разговора с пријатељима могу вам помоћи да се осјећате боље, фокусираније и опуштеније.

УНИЦЕФ