Сервер: Именовање Палмера доноси веће интересовање Вашингтона за регион :: Semberija INFO ::

 

Сервер: Именовање Палмера доноси веће интересовање Вашингтона за регион


Вашингтон - Амерички стручњак за Балкан Данијел Сервер сматра да именовање Метјуа Палмера за специјалног представника државног секретара за Западни Балкан показује веће интересовање америчке администрације за регион и намјеру да пожури са рјешавањем питања Косова до избора у САД.

“Послије именовања надао бих се јаснијој политици САД против промјене граница и бољој координацији са Европом, али се плашим да је намјера да се пожури са постизањем споразума прије предсједничких избора у САД у новембру 2020. године”, оцјењује Сервер за “Глас Америке”.

Сервер подсјећа да има много других отворених питања када је ријеч о обнављању дијалог Београда и Приштине и бржем постизању рјешења.

“Нема много смисла док се не окончају избори на Косову, формира нова влада и развије нова платформа за преговоре”, истиче Сервер.

Едвард Џозеф, стручњак за Балкан и предавач на Универзитету Џонс Хопкинс, оцјењује да именовање Палмера сигнализира веће интересовање и посвећеност САД Балкану.

“Именовање специјалног представника није одлука која се доноси лако. Циљ је да представник има веће поштовање јер директно говори у име државног секретара САД. Јасно је да показује намјеру САД да имају већи утицај у региону, вјероватно и на текуће рјешавање проблема Косова”, наводи Џозеф за “Глас Америке”.

Он истиче да је Палмер вјешт и посвећен дипломата, добро упућен у динамику дешавања у региону и да може бити јако ефектан у унапређењу циљева САД.

Џозеф указује да се поставља питање шта су заправо политички циљеви ове америчке администрације.

“Да ли је то да се убрза покушај да се постигне ризично рјешење о подјели Косова? Ако је тако, како ће бити рјешавани негативни аспекти тога? Шта је са јавним упозорењима, не само експерата попут мене, већ и званичника сусједних земаља у региону да ће морати да живе са посљедицама таквог рјешења? Како ће се превазићи противљења неких земаља, посебно Њемачке, оваквом приступу”, каже Џозеф.

Он наводи да се поставља и питање да ли су размотрене алтернативе размјени територија, попут оне да се подржи језгро српских интереса, које укључује и популацију на југу и имовину Српске православне цркве.

“То су само нека од отворених питања у региону који је и даље слабо интегрисан, суочава се са упадима Русије без преседана, а Кина у њега инвестира”, каже Џозеф.

Амерички државни секретар Мајк Помпео именовао је Метјуа Палмера за свог специјалног представника за Западни Балкан, саопштио је Стејт департмент.

Палмер ће наставити да обавља и дужност замјеника помоћника државног секретара за европска и евроазијска питања.

Глас Срспке/Глас Америке