АМБАСАДА РУСКЕ ФЕДЕРАЦИЈЕ ПОТРЕБНЕ ХИТНЕ МЈЕРЕ У ВЕЗИ ФОРМИРАЊА ВЛАСТИ У БИХ :: Semberija INFO ::

 

АМБАСАДА РУСКЕ ФЕДЕРАЦИЈЕ ПОТРЕБНЕ ХИТНЕ МЈЕРЕ У ВЕЗИ ФОРМИРАЊА ВЛАСТИ У БИХ


Foto: Avaz
Амбасада Руске Федерације саопштила је да није могла да се сагласи са процјеном озбиљности ситуације у БиХ и излазима које су предложили ОХР и партнери у Савјету за спровођење мира (ПИК) и сматра да су потребне ургентне мјере у вези са окончањем формирања власти на нивоу БиХ.

​– Ми полазимо од тога да је питање окончања формирања институција на нивоу БиХ након прошлогодишњих избора стекло искључиво хитни карактер. Понуђени нацрт заједничке изјаве амбасадора Управног одбора ПИК одступа од тога – истиче се у реаговању руске Амбасаде на данашњу заједничку изјаву амбасадора чланова Управног одбора ПИК.

Из руске Амбасаде наводе да неизвјесност парализује рад институција, земља пролази кроз дубоку политичку кризу, која утиче на добробит грађана, кочи реализацију неопходних реформи, наноси штету међународном положају БиХ.

– Истовремено смо принуђени констатовати да је споразум тројице политичких лидера, који су потписали 5. августа начела о формирању Савјету министара практично пропао. Непомирљиве позиције по питању слања АНП су блокирале дијалог. Таква ситуација може трајати неодређено дуго. Истовремено важна питања за земљу неће се рјешавати, политичка и међуетничка напетост ће се повећати – тврде из руске Амбасаде.

Из Амбасаде истичу да су сматрали да је потребно да то јасно изнесу у изјави, не само да позову на дијалог, већ да предложе да се тражењу рјешења приступи што одговорније, на основу начела од 5. августа.

Став Амбасаде Руске Федерације је да одлуке које омогућавају формирање Савјета министара могу бити донесене у наредним данима, у складу са споразумом лидера три водеће политичке странке у БиХ од 5. августа.

Предложили су, како је истакнуто, и конкретно рјешење, о чему су успут говорили неки политичари и дипломате, фокусирајући се на теме које уједињују народе БиХ и њихове политичке вође и оставити разлике будућим институцијама које ће их разматрати у оквиру утврђених процедура, у складу са законима и међународним обавезама БиХ.

У изјави амбасадора Управног одбора ПИК, од које се оградила Русија, подржава се политички дијалог који би довео до формирања власти на свим нивоима и омогућио безусловни напредак ка реформама које су у складу са постојећим политичким циљевима и обавезама.

У том контексту, Управни одбор ПИК позива политичке лидере да не предузимају кораке који би угрозили, ослабили или онемогућили пуно функционирање институција на нивоу БиХ. У том правцу, Управни одбор ПИК још једном потврђује свој став да ентитети и институције морају поштовати постојеће законе и правно обавезујуће аранжмане.

(срна)