Велика Британија - Ревидирана стратегија: Кина изазов, Русија пријетња :: Semberija INFO ::

 

Велика Британија - Ревидирана стратегија: Кина изазов, Русија пријетња


ЛОНДОН- Британија је данас објавила нову, ажурирану спољнополитичку стратегију, у којој је најављено повећање издатака за одбрану, Кина је означена као изазов, док Русија представља најакутнију пријетњу британској безбједности.

Британија је навела Русију као највећу регионалну пријетњу истичући да је најнепосреднији безбједносни приоритет проналажење начина за подршку Украјини.

Нова стратегија према Русији фокусираће се на ускраћивању било какве користи од инвазије на Украјину, на оспоравање "злонамјерног" утицаја Русије на глобалном нивоу и деградирање способности те државе које представљају пријетње Лондону, укључујући спречавање приступа критичној технологији и материјалима.

Као развој ситуације који је посебно забрињавајући Британија види сарадњу Русије са Кином и Ираном након почетка специјалне војне операције у Украјини.

У документу се наводи да је британска колективна безбједност сада суштински повезана са исходом сукоба у Украјини.

Британија је, такође, рекла да ће појачати сарадњу са Молдавијом и земљама на јужном Кавказу, западном Балкану и централној Азији како би повећала отпорност на руско уплитање.

Што се тиче Кине она представља "изазов који дефинише епоху" са импликацијама за скоро сваку област владине политике и животе Британаца, наводи се у документу.

У новој стратегији се наводи да Британија треба да сарађује са Кином у областима од заједничког интереса, као што су климатске промјене и глобална финансијска стабилност, али је по први пут изразила забринутост због приступа Тајвану.

У тексту се изражава забринутост због онога што Лондон види као повећане пријетње из Кине - војна пријетња у Јужном кинеском мору, јачање партнерства са Русијом након инвазије на Украјинуи и одбијање да се одрекне употребе силе за постизање "поновног уједињења" са Тајваном.

У прегледу се наводи да ће три широка "појаса" нове стратегије према Кини бити заштита националне безбједности, укључујући инфраструктуру и ланце снабдијевања, усклађивање са савезницима ради ограничавања утицаја Кине и ангажовање тамо гдје је то у складу са њеним интересима.

Такође, Влада је најавила пет милијарди фунти додатне потрошње за одбрану у наредне двије финансијске године и дугорочан план да уложи 2,5 одсто БДП-а у одбрану како "фискалне и економске околности то дозвољавају".

Додатна средства биће уложена у одбрамбене нуклеарне пројекте, укључујући пројекте подморница.

У предговору за документ, премијер Риши Сунак рекао је да све агресивнији став Кине према Тајвану пријети да створи свјетски поредак дефинисан "опасношћу, нередом и подјелом и који је повољнији за ауторитаризам".

Такође, Британија је поновила свој став да "питање Тајвана треба мирно да ријеше људи са обје стране Тајванског мореуза дијалогом, а не кроз било какве једностране покушаје да се промијени статус кво".

Препознајући растући значај нуклеарне енергије за њене безбједносне, енергетске и економске потребе, Лондон најављује да ће касније ове године објавити Одбрамбену нуклеарну стратегију.

Тај план ће "проактивно истраживати могућности за усклађивање цивилних и одбрамбених нуклеарних подухвата", укључујући амбиције владе за овај сектор и начин на који ће обезбједити вјештине и радну снагу за испуњавање тих планова. 


Танјуг / Глас Српске