Премијер Словеније Роберт Голоб сутра у званичној посјети БиХ :: Semberija INFO ::

 

Премијер Словеније Роберт Голоб сутра у званичној посјети БиХ


Премијер Републике Словеније Роберт Голоб у понедјељак ће допутовати у званичну посјету Босни и Херцеговини. То ће бити његова прва званична посјета иностранству, а у Сарајеву ће га угостити предсједавајућа Вијећа министара БиХ Борјана Кришто.

Како је Фени речено из Кабинета премијера Словеније, планирани су сусрети и са члановима Предсједништва БиХ као и члановима колегија оба дома ПСБиХ.

Главна тема посјете биће како што више помоћи Босни и Херцеговини на европском путу након важне геостратешке одлуке Европског вијећа о додјели статуса кандидата БиХ.

Словенски премијер ће, како се наводи, са суговорницима разговарати и о билатералним односима те могућностима њихова унапређења. На дневном реду бит ће и ситуација на западном Балкану те утицај рата у Украјини на ову регију.

- Односи Словеније и Босне и Херцеговине су традиционално пријатељски. Словенија активно подупире земљу у њеном приступу европским интеграцијама и успјешно се залагала за додјелу кандидатског статуса БиХ за чланство у ЕУ. Тако је Вијеће за опште послове 13. децембра 2022. донијело одлуку о додјели статуса земље кандидаткиње, коју је одобрило Европско вијеће на сједници 15. и 16. децембра прошле године. Одлука се темељи на словенској иницијативи.

Босна и Херцеговина је највећи појединачни приматељ словенске развојне помоћи и наш важан господарски партнер. Господарски односи двију земаља су добри. Више од 100 подузећа с већинским словенским капиталом запошљава више од 15.000 грађана Босне и Херцеговине. Ове твртке су међу најважнијим извозницима и позитивно придоносе макроекономској ситуацији у земљи - навели су из Уреда премијера Словеније у најави посјети Босни и Херцеговини.


​Фена / БХРТ