НАТО бродови стижу у Сплит, у плану и заједничка вјежба :: Semberija INFO ::

 

НАТО бродови стижу у Сплит, у плану и заједничка вјежба


СПЛИТ - Група НАТО бродова из формације СНМГ2 посјетиће Хрватску ратну морнарицу (ХРМ) и Сплит у склопу посјете Хрватској од 12. до 16. марта, а планирано је и заједничко увјежбавање на мору, најављено је данас из хрватског Министарства одбране​.

Како се наводи, у саставу групе налазе се командни брод, амерички разарач РМ УШ "Џејмс Вилијамс", фрегата Грчке Ратне морнарице (РМ) "Псара" (Ф-454), фрегата Турске РМ ТЦГ "Б​арбадос" (Ф-244), фрегата Низоземске РМ ХНЛМС "Д​е З​евен П​ровинциен" (Ф-802) и фрегата Канадске РМ ХМЦС "Ф​редериктон" (Ф-337), преноси Хина.

Сви бродови ​ће ​бит​и везани у сплитској Градској луци​, а групом НАТО бродова командује комодор Скот Сирета из америчке Ратне морнарице.

"​Током посјете планирано је заједничко увјежбавање на мору с припадницима Хрватске ратне морнарице. Активности међународне војне сарадње прилика су за заједничка увјежбавања, размену знања, вјештина и искустава у циљу унапређења интероперабилности. Поред заједничког увјежбавања, планирана су и спортска надметања​", најавили су из МОРХ- а​. 

Ова група НАТО бродова посјећивала је самостално и раније хрватске градове, али сада је у пуном саставу и та је посјета једна од већих.


​Независне новине