Столтенберг: Могућ пад Бахмута у наредним данима :: Semberija INFO ::

 

Столтенберг: Могућ пад Бахмута у наредним данима


МОСКВА, КИЈЕВ - Рат у Украјини ушао је у 377. дан. Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш долази у Кијев да са Володимиром Зеленским разговара о продужењу споразума са Москвом који дозвољава извоз украјинског жита преко Црног мора. Оснивач паравојне формације “Вагнер групе” Јевгениј Пригожин, која се бори у Украјини, тврди да је под руском контролом цијели источни дио града Бахмута, око кога се воде снажни сукоби.

Столтенберг: Могућ пад Бахмута у наредним данима

Русија би могла у наредним данима да преузме контролу над градом Бахмутом, који Руси називају Артјомовск, изјавио је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг.

Он је пред састанак са министрима одбране ЕУ у Стокхолму упозорио да "не треба потцијенити Русију".

"Не можемо одбацити могућност да Бахмут на крају падне у наредним данима. Важно је да се нагласи да то не мора да буде било каква прекретница у рату и само наглашава да не треба да потцијенимо Русију", рекао је Столтенберг.

О саботажи "Сјеверног тока"

Столтенберг је рекао да није познато ко је одговоран за саботажу "Сјеверног тока" и да се истрага наставља.

"Напад на гасоводе `Сјеверног тока` био је саботажа, али нисмо успјели да утврдимо ко је одговоран", изјавио је он пред састанак са министрима одбране ЕУ у Стокхолму, преноси Срна.

Столтенберг је истакао да су у току истраге на националном нивоу и да сматра да треба сачекати окончање истрага прије него што се било шта каже о томе ко је одговоран.

"Њујорк тајмс" је јуче објавио да нови обавјештајни подаци, које су прегледали амерички званичници, указују на то да је проукрајинска група саботирала гасоводе "Сјеверног тока" који су преносили природни гас из Русије у Европу.

Борељ: Заједничке ЕУ набавке оружја за бољу и бржу подршку Украјини

Високи представник за спољну и безбједносну политику ЕУ Јозеп Борел данас би требало да министрима одбране Уније, који се састају у Стокхолму, предложи начин подршке Украјини у снабдијевању оружјем и муницијом. -Данас имамо на столу важне одлуке које треба донети, данас не формално, него политички. Даћемо смјернице за сљедећи (заједнички) састанак са министрима спољних послова. Питање је како подржати боље, брже и јаче Украјину - изјавио је Борел прије састанка. Он је подвукао да рат и даље бјесни и да Украјини треба више муниције, па ће министри разговарати како је обијезбедити.

Борелов предлог је израђен заједно са Европском службом за спољне послове, са Европском одбрамбеном агенцијом и са Европском комисијом.

-Прво, да се брзо обезбиједи муниција из постојећих залиха. Говоримо о недјељама, тако да треба да искористимо оно што већ имамо. Оно што европске војске већ имају у својим залихама и у уговорима које су пренијеле индустрији. Друго, да тражимо више „заједништва“: заједничку набавку свих војски, да раде заједно како би се део ове заједничке набавке обезбедио Украјини, на средњи рок - каже он.

"Тајмс": Запад прећутао детаље о нападу на „Сјеверни ток” како би заштитио Украјину

Недјељу дана након што је дошло до експлозија на гасоводима „Сјеверни ток 1 и 2”, чланови једне скандинавске делегације у Бриселу изашли су из своје амбасаде запањени количином детаља које су добили врло брзо након напада.

Како наводи “Тајмс”, саботажу нису извели Американци, Руси нити Пољаци, обавијестили су их представници обавјештајне службе те земље, већ “приватног подухвата” пореклом из Украјине.

Речено им је да то неће ићи у јавност, како би се спријечила било каква питања због чега званична истрага о уништењу руско-њемачког гасовода иде тако споро.

Име особе која стоји иза тог приватног подухвата, Украјинца који није повезан са предсједником Володимиром Зеленским и његовом владом, кружи обавештајним круговима мјесецима, али није откривено.

Лондонски лист пише да су НАТО званичници, изгледа, жељели да заштите Украјину од јавне препирке са Њемачком, која је вагала да ли да јој испоручи кључну војну помоћ, укључујући тенкове “леопард 2” и противваздушне системе ИРИС-Т.

Идеја да Украјинци возе возило натоварено експлозивом кроз Пољску како би покренули напад на њемачки нафтовод са њемачког тла посебно би иритирала њемачку јавност, пише “Тајмс”.

Лист наводи да би конфузија око односа између владе Зеленског и саботера могла изазвати сумњу и то би охрабрило оне у Немачкој који врше притисак на Олафа Шолца, канцелара, да смањи војну помоћ и чиме би се на крају нанијела штета Украјини.

-То вјероватно није била намјера утицајне личности за коју се сумња да је финансирала тако софистицирану операцију из свог џепа - која укључује јахту, елитне рониоце, фалсификоване пасоше и набавку обликованих експлозивних пуњења доступних само индустрији гаса и нафте уз одређену дозволу и високу цену - оцјењује “Тајмс”.

Његово име ће се на крају сигурно појавити, посебно ако се има у виду да је он оставио “посебну визит карту”, констатује лондонски лист и додаје да ће односи Украјине са савезницима бити бољи ако се тај појединац јави сам.

Раније је “Њујорк тајмс”, позивајући се на изворе у америчкој администрацији, објавио да су амерички званичници саопштили да нису пронађени никакви докази наводне умијешаности руских власти у нападе на гасоводе „Сјеверни ток „и да нови обавјештајни подаци дају основа да се претпостави да нека проукрајинска група стоји иза напада на гасоводе.

Немачки лист “Цајт”  пише да су немачки истражитељи идентификовали брод са којег је извршена диверзија на гасоводима „Сјеверни ток”, те да трагови воде ка компанији у власништву Украјинаца.

Кремљ:Координисано ширење дезинформација о експлозијама на „Сјеверном току”

Сазнања листова “Њујорк тајмс” и “Цајт” о експлозијама на гасоводима “Сјеверни ток” и “Сјеверни ток 2” дио су координисаног ширења дезинформација у медијима, рекао је данас портпарол Кремља Дмитриј Песков. -Очигледно је да они који су одговорни за терористички напад желе да скрену пажњу. Очигледно је да се ради о координисаном ширењу дезинформација у медијима - рекао је Песков за Спутњик.

Он је додао да му није јасно како амерички званичници на које се листови позивају “могу нешто да претпостављају о терористичким нападима на гасоводе „Сјеверни ток” без истраге”.

Песков је такође подсјетио да Русији и даље није дозвољено да учествује у истрази, а прије неколико дана Москва је обавијештена о томе из Копенхагена и Стокхолма.

-То све не само да је чудно, то „мирише” на монструозан злочин. У најмању руку би земље-акционари гасовода „Сјеверни ток”и УН требало да захтијевају хитну транспарентну истрагу у којој би учествовали сви који би могли да расвијетле околности напада - додао је портпарол Кремља.

Ускоро дебата о дозволи Украјинцима да путују у иностранство

Украјински предсједник Владимир Зеленски и чланови Врховног штаба војске ускоро ће размотрити издавање дозвола за путовање у иностранство за војно способне мушкарце, изјавио је секретар Савјета за националну безбједност и одбрану Украјине Алексиј Данилов.

Медији су прошле седмице извијестили да је украјински стендап комичар Андреј Шегел побјегао из Украјине у Турску, пошто је добио дозволу да оде због свог статуса умјетника. У одговору на то, украјинско Министарство културе је саопштило да ће покренути промјене у процедури издавања дозвола.

Данилов је рекао да, на жалост, не разумију сви да се морају вратити када земља пружи могућност да се путује у иностранство “у ове или оне сврхе”.

-Имамо несрећан примјер када је Министарство културе у децембру издало дозволу и шест људи је отишло из земље да ју представљају. На жалост, ти умјетници се нису вратили у Украјину. На састанку особља који ће се одржати у блиској будућности биће разматрано питање ко, односно које агенције су издале дозволе и колико - истакао је Данилов.

Званичник је додао да би било поштено када би посланици повећали контролу над поступком.

Зеленски је прогласио ванредно стање на почетку специјалне руске војне операције у Украјини прошлог фебруара, забранивши мушкарцима од 18 до 60 година да напуштају земљу, уз неколико изузетака.


Слуцки:Писање “Њујорк тајмса” још једно одвраћање пажње

Чланак “Њујорк тајмса” у којем се сугерише да би проукрајинска група могла да стоји иза саботаже гасовода “Сјеверног тока” је само још једна обмана и одвраћање пажње, истакао је шеф комитета руске Државне думе за спољне послове Леонид Слуцки.

-Ово је само још једна обмана, чији је циљ да одврати пажњу јавности од стварних починилаца упућивањем на апстрактну побуњеничку групу. Али ко би повјеровао да операцију оваквог обима, која је у суштини војне природе, може да изведе раније непозната диверзантска група? - написао је Слуцки на “Телеграму”.

Према његовом мишљењу, овај чланак би требало да постане позив за узбуну украјинској Влади и предсједнику Украјине Владимиру Зеленском.

Слуцки је навео да ће Зеленски и “његови побуњеници” бити одбачени када у Вашингтону буде “превише вруће”.

Позивајући се на анонимне изворе, “Њујорк тајмс” је јуче објавио да америчке обавјештајне службе до сада нису успјеле да идентификују налогодавца саботажних напада прошлог септембра који су били усмјерени на гасоводе “Сјеверни ток један” и “Сјеверни ток два”, којма је транспортован природни гас из Русије у Европу.

Анонимни званичници, на које се лист позива, рекли су да није било чврстих закључака о одговорнима, остављајући тако отворену “могућност да су операцију спровеле посредничке снаге које су повезане са украјинском владом или њеним безбједносним службама”.

Међутим, истраживачки новинар Сејмур Херш је 8. фебруара објавио чланак у којем је, позивајући се на извор, рекао да су експлозив испод руских гасовода поставили рониоци америчке морнарице у јуну, уз помоћ норвешких стручњака и под маском војних вјежби “Балтопс”.

Аутор наводи да је америчка Централна обавјештајна агенција (ЦИА) учествовала у припреми операције, а амерички предсједник Џозеф Бајден ју је лично одобрио након девет мјесеци разматрања са званичницима националне безбједности.


Писторијус против преурањених оптужби

Њемачки министар одбране Борис Писторијус упозорио је данас на преурањене оптужбе након што су медији објавили да иза прошлогодишњих напада на гасоводе “Сјеверни ток” стоји проукрајинска група.

-Можда је то била и операција „лажне заставе“ која је организована да би се окривила Украјина, што је опција поменута и у медијским извјештајима - рекао је Писторијус за јавни сервис “Дојчландфунк”.

Он сматра да је подједнако велика вјероватноћа и за једно и за друго.

Писторијус је говорио у Стокхолму гдје је у току неформални састанак министара одбране ЕУ.

Амерички дневник “Њујорк тајмс” објавио је раније да нови обавјештајни подаци које су прегледали амерички званичници сугеришу да је проукрајинска организација прошле године извршила напад на гасоводе.

Према писању листа, амерички званичници немају доказа да су украјински предсједник Владимир Зеленски или неки од његових сарадника умијешани у операцију или да су починиоци дјеловали по наређењу званичника украјинске администрације.

Песков: Како Американци могу било шта претпоставити без истраге

Кремљ је збуњен како амерички званичници могу да претпоставе било шта о нападима на гасоводе “Сјеверни ток” без истраге, саопштено је данас из Кремља.
-Још нам није дозвољен приступ истрази. Само прије неколико дана добили смо обавијест о томе од Данаца и Швеђана. Ово није само чудно. Мирише на монструозан злочин - рекао је рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков за РИА Новости.
Он је додао да аутори напада желе да скрену пажњу и да је очигледно ријеч о координисаном “напајању” медија информацијама”.
Песков је упитао како амерички званичници могу било шта претпоставити без истраге?
Он сматра да земље акционари “Сјеверног тока” треба да инсистирају на хитној, транспарентној истрази.

Пригожин: „Вагнер“ контролише цијели источни дио Бахмута

Оснивач паравојне формације “Вагнер групе” Јевгениј Пригожин, која се бори у Украјини, тврди да је под руском контролом цијели источни дио града Бахмута, око кога се воде снажни сукоби.

-Јединице „Вагнера“ заузеле су цијели источни дио Бахмута . Све источно од ријеке Бахмутке је у потпуности под контролом Вагнерових снага - саопштио је Пригожин на „Телеграму“, преноси РИА Новости.

Дан раније, проруски званичник у самопроглашеној Доњецкој Народној Републци Јан Гагин саопштио је да руске снаге контролишу скоро половину Бахмута.

Према његовим ријечима, мање групе украјинских трупа се хаотично повлаче сеоским путевима.

Бахмут се налази у дијелу Украјине који је под контролом Кијева, сјеверно од великог града Горловке и важно је транспортно чвориште за снабдијевање украјинских трупа у Донбасу.

Британија планира повећање издвајања за одбрану због ефеката рата у Украјини

Велика Британија ће наредне године повећати издвајања за буџет националне одбране у покушају да се избори са недостацима и рањивошћу због рата у Украјини, тврде добро упућени званичници блиски премијеру Ришију Сунаку, јавља Блумберг.

Према њиховим ријечима, додатна средства биће издвојена за набавке беспилотних летјелица, јачање противваздушне одбране и електронско ратовање.

У извјештају америчке агенције се наводи да извори тврде да је додатни новац, по свему судећи милијарда фунти, неопходан за обнављање залиха оружја које је Британија испоручила Украјини током прошле године и за побољшања постојећих залиха.

Очекује се да ће премјер Сунак ускоро посетити САД са најавом пројекта аустралијске нуклеарне подморнице који је заједничка иницијатива три државе.

Кијев: Гранатиран Марганец у Дњепропетровској области

Локалне власти су саопштиле да су руске снаге током јутра гранатирале мјесто Марганец у Дњепропетровској области, пренио је Укринформ.

Како се наводи, посљедице напада се утврђују.


Глас Српске / Агенције