Зашто бројни пословни простори у Српској зјапе празни? :: Semberija INFO ::

 

Зашто бројни пословни простори у Српској зјапе празни?


- Иако цијене станова иду у небеса, за пословне просторе су у стагнацији, те због значајно веће понуде него потражње, они често зјапе празни.

Овако је бар у Бањалуци, гдје је евидентна њихова хиперпродукција, казао је за "Независне" Драган Милановић, директор Агенције за некретнине "Ремаx".

"Нема довољно привредних активности у граду, а нема ни много нових фирми којима би били потребни пословни простори", казао је Милановић.

Како каже, понуда значајно премашује потражњу, а понуда се повећала, јер се прави више зграда због енормне потребе за становима.

"Зграде се праве због станова, а исте те зграде имају пословне просторе који остану неупотријебљени и кад је зграда у потпуности усељена", казао је Милановић.

Што се цијена тиче, у складу са овим, оне не расту већ стагнирају, што је логично, како каже Милановић, када је понуда на овом нивоу.

"Пословни простори су врло специфични. Тешко је јасно утврдити њихову цијену, са једне стране, на атрактивним локацијама у центру града најамнине су екстремно високе, док на другим локацијама, да их џаба дијелите, мало ко би их хтио", казао је он.

Додаје да превише фактора утиче на цијену да се на њу може ставити оквир, јер нпр. два пословна простора у истој згради имају потпуно различиту најамнину зато што један гледа на улицу, па самим тим има излог, док други гледа на двориште.

"Можемо наћи пословне просторе од 10 КМ по метру квадратном у најму, а има их и по 100 КМ", каже Милановић.
Ситуација је слична у Приједору, с тим да су овдје празни само мали пословни простори, док је потражња за великим и даље на нивоу.

Наиме, ранији тренд изнајмљивања малих пословних простора није више што је некад био, те су сада у потражњи само велики простори, односно они од 80 до 150 метара квадратних.

Казао нам је ово Драган Грубан из Агенције за некретнине "Агент Енеx" из Приједора.

"Изнајмљују се само велики пословни простори, а они мањи од 50 метара квадратних су празни, чак и кад су у центру града", казао је Грубан за "Независне".

У Приједору је такође дошло до тога да се сада пословни простори чешће изнајмљују у тржним центрима мало даље од центра града.

"Долазе нам веће компаније којима је потребан већи простор. Овдје се често отварају ординације, приватне клинике, а неријетко ове просторе у најам узимају банке", казао је Грубан.

Опет наглашава да је ово резултирало опустошењем малих пословних простора.

"Сада више малих пословних простора трговачки центри стављају под исти кров", закључује Грубан.

Са друге стране, Требиње и нема много новоотворених мањих пословних простора, те је због тога изнајмљивање ових објеката на задовољавајућем нивоу.

"Нема много празних, а већином се изнајмљују већи пословни простори", казали су из "ХПМ некретнине" за "Независне".

С тим у вези истичу да је тешко утврдити оквир цијена, те да се крећу од 20 КМ по метру квадратном по најму па навише.
 
(Независне)