Не очекује се појефтињење прасетине, могућа и несташица :: Semberija INFO ::

 

Не очекује се појефтињење прасетине, могућа и несташица


Мањак производње и увоз у нашу земљу увелико утичу на цијену прасетине, која тренутно кошта око седам КМ по килограму живе ваге, а могло би доћи и до несташице овог меса, сматрају наши саговорници.

Према ријечима Мише Маљчића, предсједника Удружења узгајивача свиња РС, поскупљења нису диригована код нас, већ из Европске уније, гдје су посљедњих мјесеци рекордне цијене прасетине и свињетине.

"Цијена у Српској и БиХ ће бити онаква како диригује ЕУ, а код њих је то општи проблем и гаси се велики дио производње. У јануару је у Њемачкој фалило више од милион товних свиња, а оне поскупљују сваке седмице. Појефтињења не можемо уопште очекивати, јер се и у ЕУ појављује мањак производње, коју смањују због нерентабилности, и многи фармери не виде у томе свијетлу будућност", каже Маљчић за "Независне новине".
Наглашава да се сада исто догађа и код нас.

"Тренутно увозна прасетина са свим дажбинама кошта 12 КМ по килограму, док домаћа прасетина тренутно кошта око седам марака и доста је јефтинија од увозне", рекао је Маљчић.

Како каже, проблем је у томе што је у протеклих осам мјесеци веома смањен број крмача и сви пољопривредни произвођачи су у протекле три године имали нерентабилну производњу, те остали без средстава.

"Да би покренули своју производњу, односно да би произвели довољан број товљеника у једном турнусу, потребно је око 50.000 КМ, а то има врло мали број домаћинстава. Претјерана отвореност и нерентабилност домаће производње довела нас је до тога да је остао мали број свињара који се баве производњом. Самим тим, не очекује се да ће цијене падати, већ ће само бити нова поскупљења, и мањак производње", појашњава Маљчић.

Лазо Шешић, директор "Месница код Лазе" из Бањалуке, каже да су сада цијене свињетине пале у односу на прошлу годину, када су коштале и до девет КМ, чак и више, али да не зна шта ће бити у наредном периоду.
"Можда ће се осјетити пад цијена кад почне пост, јер се тада одмах мање траже прасетина и свињетина. Нешто мало је пала цијена прасетине живе ваге, и то за марку. Прасићи сада коштају око седам, а били су и до девет марака", каже Шешић за "Независне новине".

Према његовим ријечима, увоз је угушио производњу, а многи произвођачи су престали да хране свиње.

"Нема радне снаге, млади одоше, нема ко да ради, а с обзиром на то да је мање производње, мања је и потрошња", додаје Шешић.

Према подацима Републичког завода за статистику, у Републици Српској, до 1. децембра прошле године у односу на стање од годину прије, укупан број свиња био је мањи за 14,4 одсто, те је смањена производња свињског меса за 7,8 одсто.

"До почетка децембра 2021. године произведено је 78,4 тоне свињског меса, док је у истом периоду 2022. године произведено 72,3 тоне свињетине", наводе из Републичког завода за статистику.

Маљчић истиче да су људи истрошени, смањена је воља и жеља да се уђу у производњу меса.

"На основу свега овог што се дешава у свијету, једини закључак је да ћемо имати рестрикције с месом. Ништа се позитивно не догађа да бисмо имали нека обећања да би могло бити боље", закључује Маљчић.*

(Независне)