Рогов: Кијев шаље у Запорожје украјинске војнике обучене у Британији :: Semberija INFO ::

 

Рогов: Кијев шаље у Запорожје украјинске војнике обучене у Британији


МОСКВА/КИЈЕВ - Бивши амерички председник Доналд Трамп изразио је увјерење да би за 10 минута могао да убиједи руководство ЕУ да повеćа помоć Кијеву, а за 24 часа да ријеши конфликт у Украјини. Како преноси Ен-Би-Си, у САД су стигла два украјинска пилота, чије ćе вЈештине проценити амерички стручњаци. Током гранатирања Јурјевке у ЛНР, убијен је цивил.

Руски врховни команданти обавјестили Шојгуа о ситуацији у Украјини

Врховни команданти руске специјалне војне операције у Украјини, обавјестили су министра одбране Русије Сергеја Шојгуа о тренутној ситуацији и акционим плановима, саопштило је данас Министарство одбране.        

Шојгу је у суботу боравио у ријеткој посети руским снагама распоређеним у Украјини и доделио ордење војним лицима и састао се са вишим командантима, саопштило је руско министарство.         

Шојгу је одржао састанак са командантима специјалне војне операције, навело је данас министарство на Телеграму.

Рашчишћавање жељезничке станице Ступки на северу Артјомивска (украјински назив – Бахмут) је у потпуности завршено, саопштила је Народна милиција Доњецке Народне Републике (ДНР).

Ово подручје града је сада у потпуности под контролом бораца „Вагнер“.

Објекат саобраћајне инфраструктуре оштећен је у граду Купјанску у Харковској области Украјине, изјавио је у недељу начелник регионалне војне администрације Олег Синегубов.

„Јутрос... у Купјанску је оштећен објекат транспортне инфраструктуре. Избио је пожар“, написао је Синегубов на свом Телеграм каналу.

Кијев је последњих дана пребацио око 3.500 војника обучених у Великој Британији у дио Запорошке области која се налази под његовом контролом, рекао је Владимир Рогов, члан главног савјета регионалне администрације.

„Последњих дана у град Запорожје стигло је око 3.500 украјинских милитаната који су прошли обуку у Британији“, рекао је Рогов Спутњику.

Према његовим ријечима, обука војника у Великој Британији траје око 3,5-4 недеље.

Два пилота стигла су у САД из Украјине како би америчка војска могла да процјени њихове вјештине за потенцијалну обуку за управљањем западним ударним авионима, укључујући ловце Ф-16, пренео је у Ен-Би-Си.

Према његовим ријечима, Пентагон ће тестирати украјинске пилоте на симулаторима у војној бази у Аризони. Напомиње се да ће у марту у САД стићи још осам пилота. Овај корак има за циљ да се одреди колико ćе времена требати да се обуче у будућности.

Бивши амерички лидер Доналд Трамп сматра да би, уколико побједи на предсједничким изборима, САД могле да ријеше ситуацију у Украјини за један дан.

„Могао бих да рјешим ову ситуацију за 24 сата да сам предсједник“, рекао је Трамп новинарима 4. марта уочи говора на конференцији Републиканске партије у предграђу Вашингтона.

Према његовим ријечима, „не би било тешко“.

„Ово треба одмах да се ријеши“, рекао је он.

„То би се могло рИЈешити за 24 сата ако би људи разумјели шта раде“, додао је републиканац.


Агенције / Глас Српске