Бик Жујица поново побиједио на Кочићевом збору :: Semberija INFO ::

 

Бик Жујица поново побиједио на Кочићевом збору


СТРИЧИЋИ - Бик Жујица, власника Анте Тубића из Мркоњић Града, побједник је овогодишње кориде на 54. Кочићевом збору у тешкој категорији и добитник награде “Јаблан”.

Жујица је свом власнику обезбиједио новчану награду од 4.000 КМ.

Бик Мрки, власништво Месне индустрије "Бајра" из Травника, побиједио је у средњој категорији. Мрки је такође освојио титулу "Јаблан" и донио газдама новчану награду у износу од 3.000 КМ.

Жујица је побиједио и прошле године, а његов власник је рекао да је бик тежак око 1.100 килограма.

Радомир Шкрбић, који са својим биковима учествује већ 50 година на борби бикова на Мањачи, казао је да је ово традиција коју је преузео још од оца и да намјерава да се такмичи и наредних година.

Душан Савановић, предсједник Комисије за спортска такмичења и борбу бикова, рекао је раније да у кориди учествује укупно 30 бикова, у двије категорије, средњој и тешкој.

"Планирано је укупно 14 борби, у суботу је био први дан такмичења, а у недјељу завршавамо и добијамо побједника", рекао је Савановић.

Пјесмом и традиционалном борбом бикова  завршен је 54. "Кочићев збор" у Стричићима на Мањачи, који чува сјећање на великог књижевника Петра Кочића, а данас су десетине хиљада посјетилаца из Републике Српске и региона уживале у разноврсном програму.

На збору је било за сваког понешто, па они који нису били заинтересовани за културно-умјетнички програм, уз роштиљ и печење били су распјевани под шаторима с музиком или код шанкова поред точилица с пивом.

На збору су запјевали и члан Предсједништва БиХ и министар одбране Србије, Милорад Додик и Александар Вулин. Како изгледа када се они дохвате микрофона, можете погледати OVDJE.                   

Независне новине