Раст потрошачких цијена у Француској и Шпанији :: Semberija INFO ::

 

Раст потрошачких цијена у Француској и Шпанији


Пораст инфлације у Француској и Шпанији у фебруару појачао је притисак на Европску централну банку да увећа каматне стопе.
 
Европски инфлаторни индикатор указује да су потрошачке цене порасле за 7,2 одсто у Француској, док су у Шпанији повећане за 6,1 одсто, објавио је Блумберг.
 
Како је наведено, инфлаторни притисак је изазвао и велики политички притисак на лидере ове две земље.
 
Инфлација у другој и четвртој највећој држави еврозоне додатно ће учврстити план ЕЦБ да повећање каматне стопе за пола процентних поена у марту, као и став званичника да су потребни и други макроекономски потези за стабилизацију инфлације.
 
На тржишту новца инвеститори се „кладе” да ће каматна стопа на депозите са тренутних 2,5 одсто, достићи четири одсто.
 
Један од чланова одбора ЕЦБ Филип Лејн рекао је за Ројтерс да би званичници требало да подигну трошкове док не достигну тзв. терминалну стопу.
 
Шеф централне банке у Француској Франсоа Вијорој де Галхау сматра да је инфлација достигла свој максимум.
 
Како је рекао, након вероватног повећања каматне стопе од 50 базних поена у марту, мање ће бити хитности за ЕЦБ да делује.
 
Највећи скок цена стварају све теже изазове за председника Емануела Макрона, који се већ суочава са масовним протестима због плана за преуређење пензија.

Када је реч о Шпанији, влада премијера Педра Санчеза ће у изборној години бити под већим притиском да одржи цене под контролом.

(Политика.рс)