ПОЧЕО “ЛОВ" НА РАДНУ СНАГУ: У Требињу и Дубровнику већ размишљају о радницима за нову туристичку сезону :: Semberija INFO ::

 

ПОЧЕО “ЛОВ" НА РАДНУ СНАГУ: У Требињу и Дубровнику већ размишљају о радницима за нову туристичку сезону


КАКО се ближи крај зиме послодавци из Дубровника све су чешћи посетиоци Требиња где траже радну снагу за предстојећу сезону, и то највише у секторима хотелијерства и угоститељства, трговине као и грађевинарства.
Много веће плате, бољи услови за рад највећи су разлог што искусни радници из Требиња, али и целе Херцеговине прихватају понуде из Дубровника и околине.

- Већ пет година радим у једном хотелу у Дубровнику на одржавању и презадовољан сам, а све већи број је младих из Требиња који нам се придружују. Током зимске паузе када нисам радио имао сам 60 одсто плате јер послодавац не жели да изгуби наше раднике са којима је задовољан. Плате сада нису испод 800 евра, све зависе где радите. С тим новцем у Требињу можете много боље живети него запослени у неким добрим предузећима - каже за "Новости" Миленко К. из Требиња.

Он истиче да послодавци из Дубровника преко својих запослених траже додатну радну снагу из Требиња.

- Како се ближи сезона све већа је потреба за радницима, а отворена су радна места на разним позицијама. Оно што би истакао у Дубровнику остају да раде само они који су спремни да засучу рукаве, јер нема посла на којем се може "забушавати". Тога су углавном свесни сви они који прихвате понуде и мало је оних који одустају што одговара послодавцима - додао је Миленко и истакао да заједно са њим током сезоне ради и супруга.

На другој страни требињске газде се хватају за главу. Радници им одлазе због бољих услова и већих плата које они не могу понудити. Просечна плата радника у угоститељству у Српској је од 800 до 1.200 марака.

- Имамо одређене потешкоће приликом налажења сезонских радника. Дубровник нам је конкуренција као и свим угоститељима у Требиња. То је тренд на који нико од нас не може да утиче, нажалост. Ми смо ове године кренули у правцу размишљања да потражиме радну снагу у општинама у близини. Једноставно нисмо у могућности да понудимо толике плате - наводе угоститељи из Требиња.

(Новости.рс)