ЕУ објавила званични приједлог за споразум Београда и Приштине :: Semberija INFO ::

 

ЕУ објавила званични приједлог за споразум Београда и Приштине


На званичном сајту Европске уније објављен је европски приједлог за нормализацију односа Београда и Приштине.
На сајту ЕУ објављено је да ће стране свјесне своје одговорности за очување мира, посвећене доприносу плодоносној регионалној сарадњи и безбједности у Европи и превазилажењу насљеђа прошлости, свјесне да су неповредивост граница и поштовање територијалног интегритета и суверенитета и заштита националних мањина су основни услов за мир, те да полазећи од историјских чињеница и не доводећи у питање различите погледе Страна на фундаментална питања, укључујући и питања статуса, у жељи да створе услове за сарадњу између страна у корист људи, договорили су се о сљедећем:

Члан 1.
Стране ће међусобно развијати нормалне, добросусједске односе на основу једнаких права. Обје стране ће међусобно признати своја документа и националне симболе, укључујући пасоше, дипломе, регистарске таблице и царинске печате.
Члан 2.
Обје стране ће се руководити циљевима и принципима утврђеним у Повељи Уједињених нација, посебно оним о сувереној једнакости свих држава, поштовању њихове независности, аутономије и територијалног интегритета, праву на самоопредељење, заштити људска права и недискриминација. 

Члан 3.
У складу са Повељом Уједињених нација, Стране ће све спорове између себе рјешавати искључиво мирним путем и уздржаће се од пријетње или употребе силе.

Члан 4.
Стране полазе од претпоставке да ниједна од њих не може представљати другу у међународној сфери или дјеловати у њено име. Србија се неће противити чланству Косова у било којој међународној организацији.

Члан 5.
Ниједна Страна неће блокирати, нити подстицати друге да блокирају напредак друге Стране на њиховом путу ка ЕУ на основу сопствених заслуга. Обје стране ће поштовати вриједности наведене у члановима 2. и 21. Уговора о Европској унији.

Члан 6.
Иако овај споразум представља важан корак нормализације, обје стране ће са новим замахом наставити процес дијалога који води ЕУ, који би требало да доведе до правно обавезујућег споразума о свеобухватној нормализацији њихових односа. Стране су сагласне да продубе будућу сарадњу у области економије, науке и технологије, саобраћаја и повезаности, правосудних и полицијских односа, поште и телекомуникација, здравства, културе, вјере, спорта, заштите животне средине, несталих, расељених лица и друге сличне области кроз закључивање посебних споразума. Детаљи ће бити договорени у додатним споразумима који ће бити омогућени Дијалогом који води ЕУ.

Члан 7.
Обје стране се обавезују да ће успоставити посебне аранжмане и гаранције, у складу са релевантним инструментима Савјета Европе и ослањајући се на постојећа европска искуства, како би се обезбиједио одговарајући ниво самоуправљања за српску заједницу на Косову и способност за пружање услуга у одређеним области, укључујући могућност финансијске подршке Србије и директан канал комуникације српске заједнице са Владом Косова. Стране ће формализовати статус Српске православне цркве на Косову и пружити снажан ниво заштите српским мјестима вјерског и културног насљеђа, у складу са постојећим европским моделима.

Члан 8.
Стране ће размењивати сталне мисије. Они се оснивају у сједишту одговарајуће Владе. Практична питања у вези са успостављањем мисија биће обрађена посебно.

Члан 9.
Обје стране узимају у обзир посвећеност ЕУ и других донатора да успоставе посебан инвестициони и финансијски пакет подршке за заједничке пројекте Страна у економском развоју, повезивању, зеленој транзицији и другим кључним областима.

Члан 10.
Стране ће успоставити заједнички комитет, којим председава ЕУ, за праћење спровођења овог споразума. Обје стране потврђују своју обавезу да примјењују све претходне споразуме Дијалога, који остају важећи и обавезујући.

Члан 11.
Обје стране се обавезују да ће поштовати Мапу пута за имплементацију приложену овом споразуму.