Кајганић: На неким универзитетима могуће за пет дана постати доктор :: Semberija INFO ::

 

Кајганић: На неким универзитетима могуће за пет дана постати доктор


- Ми смо Суду БиХ упутили приједлог за одређивање притвора за пет лица док смо за шест предложили мјере забране, рекао је данас Миланко Кајганић, главни тужилац Тужилаштва БиХ, говорећи о афери "Дипломе", односно полицијској акцији "Кластер", у којој је ухапшено 11 особа.

Међу њима су, како је појаснио, ректори и декани универзитета, директори, професори. Дошли су до доказа, тврди Кајганић, да је једна од купљених диплома и она за инжењера грађевинарства, а сада се, додаје, из дешавања у Турској и Сирији видјело до каквих посљедица може довести ситуација која се односи на незаконите радње у грађевинарству.

"Кроз досадашње прикупљање доказа утврдили смо да је могуће на одређеним универзитетима стећи академско звање доктора или професора у року од пет дана", казао је Кајганић.

Према његовим ријечима, јавност је већ упозната са резултатима претреса, али то је само врх леденог бријега и предстоји други дио посла, који је обимнији.

Коментисао је и рад инспекцијских органа и рекао да је чињеница да се диплома може купити на бензинској пумпи.
"Предметом су обухваћени приватни факултети кроз које смо доказали злоупотребе, али ако дођемо до доказа да и на јавним факултетима постоји тога, наравно да ћемо дјеловати. Чињеница да се диплома може купити на бензинској пумпи, говори да инспекцијски органи не раде свој посао", рекао је Кајганић.

Навео је да је Тужилаштво БиХ од 2021. са Државном агенцијом за истраге и заштиту (СИПА) провело истражне радње и дошло до доказа да у БиХ постоји организована криминална група која се бави продајом диплома што сматрају темељом за сваку корупцију.

"Лице која купе диплому можемо само мислити како се понаша када са тако купљеном дипломом уђе у органе власти", навео је Кајганић.

(Независне)