ОСНОВНИ СУД У БИЈЕЉИНИ: Објављен Практични водич за комуникацију са судом :: Semberija INFO ::

 

ОСНОВНИ СУД У БИЈЕЉИНИ: Објављен Практични водич за комуникацију са судом


У складу с програмским циљевима Основног суда у Бијељини за период од 2022- 2025. године, руководећи се потребом транспарентности и јачања повјерења грађана у правосуђе,  Основни суд је објавио ,,Практични водич за комуникацију са судом”.



Посебно мјесто у овим активностима, каже предсједник Суда Аид Ханушић,  заузимају медији који имају важну улогу у информисању и едукацији јавности о свим релативно важним темама за друштвену заједницу, те се тако јављају и као посредници у комуникацији између јавности и Суда.

- Практични водич за комуникацију са судом осмишљен је као алат који треба да олакша комуникацију новинара и свих других заинтересованих особа са Основним судом у Бијељини, а све у циљу пружања, односно добијања поузданих, благовремених и разумљивих информација.  У водичу су садржане основне информације о надлежности суда, преглед одредаба процесних закона којима се регулише присуство јавности на суђењима у различитим врстама судских поступака, опште смјернице за новинаре, правила приступа информацијама које су у надлежности суда, као и преглед основних и најчешћих правних појмова који се сусрећу у пракси”, истиче Аид Ханушић, предсједник Основног суда у Бијељини.



Бијељински основни суд  основан је за подручје града Бијељина и општина Угљевик и Лопаре. Надлежан је да у првом степену суди у кривичним, грађанским, прекршајним и другим предметима. У организационој структури Основног суда у Бијељини образовано је пет одјељења: кривично, прекршајно, парнично, ванпарнично и извршно одјељење.
Од првог фебруара 2017. године ради и једно одјељење ван сједишта Суда, у Лопарама.

У општим смјерницама за новинаре, које су назначене у Водичу, наглашава се да приликом извјештавања са судских рочишта треба водити рачуна о правној терминологији, односно бити у стању превести правне појмове и процедуре циљаној публици, што подразумијева елементарно знање и новинарско искуство. Важна препорука новинарима који извјештавају из суда је и поштовање ,,претпоставке невиности”, што је један од основних принципа кривичног поступка - ,,Свако се сматра невиним за кривично дјело док се правоснажном пресудом не утврди његова кривица”.

Фотографисање и телевизијско снимање у судници је забрањено, у складу са Законом о кривичном поступку РС, али, судија или предсједник вијећа може дозволити телевизијско снимање непосредно прије почетка главног претреса. Присуство суђењима дозвољено је и новинарима, али уз правовремену и благовремену  најаву Судској управи”, наводи се, између осталог, у ,,Практичном водичу за комуникацију са судом”.   


Семберија инфо - Љ.Љубојевић