Министар Клокић данас у Бијељини :: Semberija INFO ::

 

Министар Клокић данас у Бијељини


У просторијама Савеза општина и градова Републике Српске у Бијељини данас ће се јавности обратити Златан Клокић, министар за европске интеграције и регионалну сарадњу у Влади Републике Српске и Ацо Пантић, генерални секретар Савеза општина и градова Републике Српске. 

Током боравка у Бијељини, министар Клокић ће одржати састанак са представницима Савеза општина и градова Републике Српске. Разговараће се о сарадњи Министарства и Савеза на јачању капацитета општина и градова за учешће у пројектима европских фондова и прекограничне сарадње, те учешће Савеза у раду радних тијела за израду Стратегије одрживог развоја Републике Српске за период од 2024. до 2030. године.

Јединице локалне самуправе веома су заинтересоване за аплицирање за пројекте европских фондова и прекограничне сарадње. Међутим, већина општина и градова још увијек нема изграђене интерне капацитете за апсорпицију средстава из ЕУ фондова.

Анализа коју је провео Савез општина и градова Републике Српске показала је да је највећи проблем у општинама и градовима недостатак средстава за предфинансирање ЕУ пројеката, јер се већином очекује да општине и градови сами финансирају пројектне активности након чега им се средства рефундирају.

С тим у вези, Савез је покренуо активности на формирању „Револвинг фонда“ из којег би општине и градови могли да узму „позајмице“ за предфинансирање ЕУ пројеката.

Такође, Министарство за европске интеграције и међународну сарадњу је усмјерено и на активности у вези унапређења сарадње са дијаспором. Република Српска је препознала велики потенцијал и значај дијаспоре, те зато настоји да систематски уреди однос, те унаприједи и ојача сарадњу и повезаност са грађанима из Републике Српске у расијању''', наводе из Савеза општина и градова Републике Српске.


Савез општина и градова Републике Српске