Нешковић осумњичен за злостављање на раду, пријети му затвор :: Semberija INFO ::

 

Нешковић осумњичен за злостављање на раду, пријети му затвор


Окружно јавно тужилаштво Бијељина сумњичи бизнисмена Драгана Нешковића, власника компаније "Нешковић", за злостављање на раду, за шта му, докаже ли се његова кривица, пријети новчана или затворска казна.

Епилог је то инцидента након којег је Бијељинац Небојша Чвргић поднио кривичну пријаву против свог бившег послодавца, у којој га терети да га је вријеђао и злостављао, те гађао стакленим предметом, вјероватно чашом или пепељаром.

"У овом предмету донесена је тужилачка одлука - наредба о спровођењу истраге због основа сумње да је почињено кривично дјело злостављање на раду из члана 210. став. 1 Кривичног законика Републике Српске", речено је за "Независне новине" из Окружног јавног тужилаштва Бијељина.

У Кривичном законику Републике Српске наводи се да је за ово кривично дјело предвиђена новчана или затворска казна.
"Ко на раду или у вези с радом другог вријеђа, понижава, злоставља или на други начин узнемирава и тиме наруши његово здравље, казниће се новчаном казном или казном затвора до двије године", истиче се у Кривичном законику Републике Српске.

Изјаву смо два дана заредом покушали добити од Нешковића, али у томе нисмо успјели до закључења овог броја "Независних новина".
С друге стране, Чвргићевог адвоката Владимира Драгичевића није изненадило то што је тужилаштво донијело наредбу о спровођењу истраге.

"Небојша је ишао да види шта се дешава и прије двадесетак дана поступак је био у току, односно није било ништа ново, тако да је и за мене вијест то да је донесена наредба о спровођењу истраге. То је добра новост. Што се тиче тога, ми смо засад задовољни", навео је Драгичевић у изјави за "Независне новине".

Он се нада да ће предмет резултирати подизањем и потврђивањем оптужнице. Најбитније им је, додаје, било да се неспорним учини да је "баш Драган Нешковић одговоран, с обзиром на то да је он без разлога оспоравао да је он на снимку, иако сви који га знају и који су гледали снимак виде да је то он".

"У суштини, сама чињеница да ће се спровести истрага на основу расположивог снимка и досадашњих доказа нас упућује на закључак да је неспорно да је на снимку он, што нам је кључна и најбитнија чињеница за нашу грађанску страну поступка", истиче Драгичевић, те појашњава да су покренули и грађанску парницу по Закону о заштити од узнемиравања на раду, а за накнаду нематеријалне штете проузроковане чином који је забиљежио видео-надзор.

Подсјетимо, овај бањалучки адвокат је у име Чвргића поднио пријаву против Нешковића и његове компаније, у којој је навео да се све дешавало на пумпи на адреси Сремска 3, у Бијељини, 13. августа прошле године.

"Радник је констатовао да је дошло до квара на апарату за точење горива, о чему је обавијестио непосредног руководиоца Јовицу Вучковића, директора 'Нешковић' д.о.о. Потом је послодавац ангажовао мајстора ради отклањања квара, али квар није био отклоњен", пише у пријави.

Након тога, додаје се, Чвргић поново пријављује квар непосредном руководиоцу, који је у том моменту сједио у кафићу у саставу бензинске пумпе с власником и оснивачем предузећа "Нешковић" и "Нешковић осигурање" Драганом Нешковићем.

"Након краће расправе радник одлази из кафића, а Драган Нешковић галами и вријеђа радника, те му наређује да стане, односно да се врати. Како радник наставља да напушта кафић, Драган Нешковић потеже стаклени предмет, у нарави стаклена чаша или пепељара, те њиме гађа Небојшу Чвргића. Овај предмет га није директно погодио, али се разбио у његовој близини", истиче се у пријави.

Послије тога, како се додаје, Нешковић трчи за Чвргићем, на њега галами и вријеђа га, те га тјера да скине униформу, односно мајицу с натписом "Нешковић", тако да Чвргић остаје го од паса према горе.
"Затим Нешковић јасним покретима, а и ријечима, наређује раднику грубим и увредљивим тоном да напусти радно мјесто и да се ту више никад не враћа. Ово је било попраћено бројним увредама најтежег карактера", истиче се у пријави.

И то није све, јер, како се у пријави наводи, радник је, неспорно, радио за фирму "Нешковић", али није био пријављен, нити је с њим закључен уговор о раду. Да је Чвргић био у праву, утврдила је инспекција. Како нам је потврђено из Инспектората, републичка инспекција рада извршила је у септембру прошле године контролу код послодавца "Нешковић" д.о.о Бијељина ради утврђивања радно-правног статуса радника Небојше Чвргића.

"Контролом је утврђено да послодавац са именованим радником није закључио уговор о раду, нити га је пријавио у Јединствени систем регистрације, контроле и наплате доприноса, као и да не води уредно евиденцију о дневној присутности радника на раду. Због утврђених неправилности инспектор је изрекао новчану казну правном лицу у износу од 7.000 КМ и одговорном лицу у правном лицу у износу од 700 КМ", речено је из Инспектората Српске за "Независне новине".


Независне новине