И Соломонска Острва имају боље рангиран пасош у односу на БиХ :: Semberija INFO ::

 

И Соломонска Острва имају боље рангиран пасош у односу на БиХ


САРАЈЕВО - Податак да је БиХ, након Албаније, најгоре рангирана држава у региону, те да се налази тек на 89. мјесту од 199 анализираних земаља у истраживању “најмоћнијих пасоша”, вјероватно најбоље илуструје каква је до сада била спољна политика БиХ, али и колико се ова земља у очима других и даље политички и безбједносно котира (не)стабилном.

Истакао је ово за “Глас Српске” магистар међународних односа и економске дипломатије Лучиано Калужа коментаришући недавно објављени такозвани Хенлијев индекс за пасоше, који још од 2006. године рангира путне исправе 199 земаља, и то по броју земаља у које грађани одређених земаља могу ући без визе.

- Тренутни рејтинг пасоша БиХ говори и о стању у земљи. Он указује да наша спољна политика, чији сам ја до сада био жестоки критичар, апсолутно не постоји. Ово је резултат политичке нестабилности, али и негативне перцепције коју многе земље и даље имају када је у питању БиХ - каже Калужа.  

Сматра да је крајње вријеме да надлежни озбиљно схвате ове податке, те ураде све како би промијенили негативни имиџ који БиХ годинама има на глобалном нивоу.

- Све док се то не промијени, бићемо ту гдје смо сада и бојим се да ће потрајати - поручио је Калужа.

Када су у питању “најмоћнији” пасоши, према извјештају за 2023. годину - већину од првих 20 имају земље Азије или Европе, с изузетком Новог Зеланда и САД. Јапан је и ове године заузео прво мјесто, а слиједе Сингапур, Јужна Кореја, Њемачка, Шпанија, Финска, Италија, Луксембург, Аустрија, Данска... Јапанци без виза могу путовати у 193 земље, скоро све, док Авганистанци, с друге стране, могу са истом лакоћом посјетити само 27 земаља. Оно што је интересантно јесте да се на 66. мјесту налази украјински пасош који је у протеклом периоду доживио драстичан скок на овој љествици.

Од земаља у региону најбоље је рангирана Словенија која се налази на 81. мјесту, а чији грађани без проблема могу путовати у 183 државе. Иза ње је Хрватска која је на 40. мјесту и дијели га са Бугарском, Чилеом и Монаком. Србија је на 71. позицији у друштву јужноамеричких држава - Панаме, Перуа, Парагваја и Колумбије. Након тога слиједе Сјеверна Македонија (83) и Црна Гора (84), чији грађани могу без виза ићи у 125, односно 124 земље.

Тек онда на ред долази БиХ. Према Хенлијевом индексу, она се налази тек на 89. мјесту, јер њени грађани без чекања пред иностраним амбасадама за добијање виза могу да путују у 118 држава, баш као и Руси. Ако то упоредимо са, рецимо, Словенијом, одмах је видљив огроман диспаритет, јер држављани БиХ, за разлику од Словенаца, не могу без виза путовати у чак 65 земаља.

Од држава из региона једино је Албанија иза БиХ, на 92. мјесту. Оно што је још упечатљиво у овом новом истраживању “највреднијих” пасоша јесте да се БиХ налази иза Самое, Венецуеле, Никарагве, па чак и Соломонских и Маршалових Острва, егзотичних и омалених држава које је тешко наћи и на географској карти.  

Параметри

Према ријечима Калуже, постоје разни параметри по којима се одређује “вриједност” неког пасоша. Како је истакао, према квалитету, техничким карактеристикама и степену заштите, пасош БиХ спада међу квалитетнија лична документа.

- Мислим да је бољи и од појединих европских. Али, нажалост, када је у питању политичка ситуација, спољна политика и дипломатија, све то је утицало да грађани БиХ и даље без виза не могу у многе земље. Једино што ме радује јесу покушаји српског члана Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић да промијени ту досадашњу негативну праксу - истакао је Калужа.

Глас Српске