Републичка омладина Српске честитала Србији 15. фебруар – Дан државности :: Semberija INFO ::

 

Републичка омладина Српске честитала Србији 15. фебруар – Дан државности


- У прошлости Срба, положити живот за слободу, није била само одлика храбрости, него одлика човјечности и патриотизма. Зато нас прошлост чини уједињеним, смјелим и досљедним својих коријена. Данашњи дан један је од најважнијих датума у вјерском, политичком, културном и историјском календару Србије и овим путем омладинци, али и руководство наше странке жели да се придружи честиткама поводом 15. фебруара - Дана државности Србије – пише у честитки коју су на Сретење упутили чланови Републичке омладине Српске /РОС/ из Бијељине.
 
У честитки је наведено да се треба присјетити дана када је Богородица унијела Исуса Христа у Храм Јерусалимски, да га посвети Богу.
 
- Бог је дао живот сина за спасење душа наших, ма колико оне биле испуњене мржњом и нечистотом. Вољети значи живјети, праштати значи бити човјек, дијелити и пружати значи бити хуман. Све су то особине које нас могу учинити бесмртнима. Много је догађаја од националног значаја везано за данашњи дан, почевши од 1804. године и подизања Првог српског устанка, преко Сретењског устава 1835. године, до настанка Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, када је обиљежавање укинуто, да би од 2002. године било обновљено – истакнуто је у честитки.
 
Омладинци РОС-а су подсјетили да свјетска наука период од 1804. до 1835. године признаје као „српску револуцију“, као револуцију мале нације, али нације великог срца.
 
- О „српској револуцији“ су говорили: „Током тих бурних година, један мали народ се појавио ниоткуда на свјетској позорници, и буквално, муњевито и ни из чега, створио државу.“ Треба бити поносан и славити рођење, славити наше претке, наше хероје. Републичка странка Српске, на челу са господином Славенком Ристићем, сви високи функционери странке, као и омладина РСС, овом приликом поручују – срећан Дан државности Србијо, свим твојим грађанима, као и нашој браћи и сестрама гдје год били – поручено је у честитки.