Уз “Тезга” апликацију лакше до органске хране :: Semberija INFO ::

 

Уз “Тезга” апликацију лакше до органске хране


БАЊАЛУКА - Група програмера и студената са Економског и Електротехничког факултета Универзитета у Бањалуци креирала је прву електронску тржницу под називом “Тезга”, у склопу акције “Домаће је боље”.

Ова апликација је већ неко вријеме доступна на “Гугл плеј стору” и за релативно кратко вријеме добила је око 2.000 корисника, а у понуди има 1.500 артикала. Један од твораца апликације Огњен Трубајић казао је за “Глас Српске” да је ријеч о првој апликацији овог типа код нас.

- Она је специфична и по томе што је намијењена углавном малим пољопривредним произвођачима да би лакше пласирали производе на тржиште БиХ, а првенствено на тржиште Српске по приступачним цијенама свим купцима - наглашава Трубајић.

Он је додао да од земаља региона само у Словенији постоји слична апликација.

Један од идејних твораца “Тезге” Саван Вујин нагласио је да су израду апликације отпочели средином прошле године са тимом програмера који су студенти завршних година Електротехничког факултета.

- Посао израде и дизајна није био нимало лак и трајао је неколико мјесеци те је захтијевао додатна ажурирања саме апликације у неколико наврата. Првобитно је било планирано да апликација има у понуди искључиво категорије које су у вези са пољопривредним производима као што су млијеко и млијечни продукти, зимница, мед и јаја, али смо на сугестију појединих корисника “Тезге” додали и нове категорије, као што су трактори и пољопривредна механизација, храна за животиње, саднице и сјемена, природна козметика и кућни љубимци - казао је Вујин, који је и предсједник Асоцијације младих и студената “Јувенис”.

Тренутно “Тезга” има 24 категорије и скоро 200 поткатегорија, а понуду је могуће филтрирати на основу категорије, поткатегорије, цијене, регије и града. Категорије које садрже највећу понуду су воће, поврће, сјемена и саднице.

Трубајић је уједно и задужен за промоцију апликације “Тезга”.

- Примарни циљ је спајање произвођача са крајњим потрошачем те да се купцима омогући широк асортиман понуде домаћих производа, што ће уједно оснажити пољопривреднике да повећају продуктивност. Неке од предности апликације јесу брзо и једноставно преузимање и претраживање понуде, лако ступање у контакт са продавцем и могућност договора о цијени и преузимању производа - рекао је Трубајић.

Подршка

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске подржало је ове младе људе у промоцији апликације, док је Центар за развој пољопривреде и села уврстио “Тезгу” на званични интернет сајт и представио је пољопривредницима са подручја града.

- Казали су нам да би и производи из “Крајишке куће” ускоро требало да се нађу на “Тезги”. Тренутно смо фокусирани на развој и промоцију апликације, али и на додавање нових категорија - рекао је Вујин. Додао је да размишљају о креирању нових апликација из области туризма и угоститељства.


Глас Српске