Предсједници Српске и Србије ускоро у посјети Сокоцу :: Semberija INFO ::

 

Предсједници Српске и Србије ускоро у посјети Сокоцу


- Начелник општине Соколац Милован Бјелица рекао је Срни да ће предсједници Републике Српске Милорад Додик и Србије Александар Вучић у наредних неколико седмица, уколико временске прилике омогуће, посјетити ову локалну заједницу и дати подршку реализацији важних пројеката који су од значаја за овај крај.

Бјелица је изразио захвалност предсједницима Српске и Србије на спремности да посјете Соколац и дају подршку реализацији веома значајних пројеката не само за ову локалну заједницу, већ и за шире подручје Романије, а посебно на подршци за изградњу Градске куће.

Он је подсјетио да је предсједник Србије послије недавног састанка са предсједником Српске најавио посјету Републици Српској, као и помоћ одређеном броју локалних заједница у Српској и Федерацији БиХ за инфраструктурне и капиталне пројекте.

"Највећа помоћ Сокоцу јесте то што ће предсједник Србије посјетити Соколац чиме ће сигурно охрабрити и остале да долазе у ову локалну заједницу, као и један број инвеститора који имају интерес да развијају свој бизнис", истакао је Бјелица.

Он је нагласио да је општина Соколац створила такав амбијент да инвеститори из других подручја могу несметано да дођу и да инвестирају у области дрвне индустрије, пољопривреде, грађевинарства и туризма.

Бјелица је рекао да је одређени број пројеката на подручју општине Соколац упутио у Владу Репиблике Српске и у Владу Републике Србије.

"Осим инфраструктурних, један од наших првих пројеката је изградња Градске куће, мултифункционалног објекта, који би много значио за нашу локалну заједницу с обзиром на то да Соколац нема ни биоскоп, позориште, музеј, салу за сједнице, нити туристичку поставку", навео је Бјелица и додао да би у Градској кући била и спомен-соба и библиотека.

Према његовим ријечима, самим садржајем Градске куће и Трга, као нове српске матице, архитектура је исписала своје линије, кренувши од позоришта,

музеја , галерије, простора за културне манифестације, општинску администрацију, што ће овај једниствен објекат ставити у ред најпосјећенијих дестинација.

"Идејно рјешење предвиђа објекат бруто површине 3.200 метара квадратних, а корисне 2.650. Биће смјештен на Тргу чија ће укупна површина бити 6.150 метара квадратних са уређеним зеленим површинама, модерном расвјетом, шеталиштем и цјелокупним парковским мобилијаром. Када се узме у обзир бруто површина објекта и Трга долазимо до скоро 10.000 метара квадратних површине", појаснио је Бјелица.

Он је нагласио да овај пројекат представља један од капиталних пројеката за развој саме општине.

Према његовим ријечима, Тргом би доминирао споменик партијарху Павлу који ће бити подигнут у знак захвалности за све вријеме у којем је достојно водио свој народ кроз разна искушења која су га стизала.

"То ће бити јединствен споменик у региону, висине 15 метара са постаментом", додао је Бјелица.

Локација на којој би био смјештен објекат Градске куће је у соколачкој главној улици Цара Лазара, на платоу на којем су се некада налазили Хотел "Романија" и бивша Полицијска станица, преко пута Споменика српских бораца и зграде данашње локалне управе, а у непосредној близини Парка бораца Романије.

Он је рекао да би се послије посјете Историјском музеју у Бечу, гдје се налази знатан број предмета пронађених приликом археолошких ископавања старина на ширем подручју Гласинца, могао тражити поврат једног броја тих предмета или њихових првих реплика.

Бјелица је истакао да су археолошка истраживања на подручју општине Соколац настављена и да би мјесто у том објекту нашло и доста артефаката са налазишта из средњег вијека чиме би се обезбиједили сви услови за успостављање музеја и других садржаја неопходних овој општини.

Он је подсјетио да је општина Соколац исказала интерес и за сарадњу са пословним партнерима и инвеститорима када је ријеч о пословним индустријским зонама, као и за ресорт одмаралиште "Соколов град" на Равној Романији за шта постоји велика заинтересованост инвеститора.

Начелник општине Соколац је навео и да је ова локална заједница ушла у завршну фазу припреме документације за соларну електрану од око 110 мегавата за њемачког инвеститора.
 
(Независне)