СЕДАМ СПАСИЛАЦА КРЕНУЛО ПУТ ТУРСКЕ :: Semberija INFO ::

 

СЕДАМ СПАСИЛАЦА КРЕНУЛО ПУТ ТУРСКЕ


Земљотрес јачине 7,7 степени Рихтерове скале погодио је у понедјељак 6. фебруара југоисточни дио Турске те Сирију и Либан. Највеће штете су настале на подручју Турске и Сирије гдје је, према подацима који се стално надопуњују земљотрес до данас однио животе најмање 11.000 људи док је десетине хиљада других повријеђено. Велики број људи се и даље налази под рушевинама и тренутно се води велика борба за њихово спасавање. Из тог разлога влада Републике Турске је подигла статус приправности на четврти ниво, што укључује и захтјев за међународну помоћ.


 
С тим у вези, припадници Горске службе спасавања – станица Бијељина донијели су одлуку да се одазову апелу за помоћ који су упутиле турске власти. Данас је испред Градске управе Града Бијељина кренуо спасилачки тим од седам особа на земљотресом погођено подручје Турске.
 
По доласку, седмочлани тим спасилаца из Бијељине ће се придружити осталим спасилачким тимовима из БиХ који су раније отишли у Турску, а који све своје активности реализују у координацији са тамошњом Агенцијом за управљање катастрофама и ванредним ситуацијама (АФАД).


 
Један од седам чланова Горске службе спасавања – станица Бијељина који је данас кренуо пут Турске је и припадник Полицијске управе Бијељина, Министарства унутрашњих послава Републике Српске, Армин Хамидовић. Према ријечима Александре Марић, портпаролке Полицијске управе Бијељина, Армин Хамидовић је добио дозволу Министарства да своје знања и вјештине стави на располагање угроженом становништву.
 
-Осјећам велико задовољство што сам члан ове спасилачке мисије. Када човјек погледа све страхоте кроз које су прошли становници  земљотресом погођених територија, једноставно осјети обавезу да дадне свој допринос и помогне. Захвалио бих се министру и директору полиције који су ми дозволили учешће у овој спасилачкој мисији као и градоначелнику Бијељине који је помогао наш одлазак у Турску“, рекао је полицајац и члан Горске службе спасавања, Армин Хамидовић.
 
Младен Росић, члан Горске службе спасавања – станица Бијељина истакао је да ће се седморица спасилаца из Бијељине у Фочи састати са члановима Горске службе спасавања из осталих мјеста Републике Српске одакле ће заједно кренути пут Турске. Планирано је да се тамо задрже 10 до 15 дана.


 
-Овим храбрим људима желим прије свега много здравља. Желим им срећу и успјех у спасилачким мисијама. И овој у коју иду и сваку наредну у коју се укључе. Најмање што смо у овом моменту могли урадити за унесрећени народ Турске јесте помоћи одлазак једне бројем мале али срцем велике екипа спасилаца из нашег града“, поручио је градоначелник Бијељине, Љубиша Петровић.
 
У Турску је седмог фебруара стиго специјалистички тим за трагање и спасавање Цивилне заштите Републике Српске. Од 21 члана четворица су из Бијељине: Жељко Јанковић, Драгиша Вулетић, Ненад Јовановић и Стефан Лукић.
 
(Семберија инфо)