Ревизија ЦИК-а: Странке масовно крше закон, сумња се и на утају пореза :: Semberija INFO ::

 

Ревизија ЦИК-а: Странке масовно крше закон, сумња се и на утају пореза


Служба за ревизију политичких партија Централне изборне комисије БиХ утврдила је да је 70 одсто политичких странака кршило Закон о финансирању политичких странака и одредбе Изборног закона којима је уређено финансирање кампање.

Ова пракса, како истичу стручњаци, понавља се већ годинама, међутим проблем је што нема адекватне санкције. Неплаћање пореза и доприноса на исплаћена лична примања, непријављивање донација, прилога физичких и правних лица те финансирање из недозвољених извора, само су дио онога што су политичке партије радиле. Занимљиво је, након што су упозорене на примање новца из недозвољених извора, да су партије те донације углавном вратиле.

Током разматрања Информације о извршеном прегледу, контроли и ревизији финансијских извјештаја политичких странака за 2020. годину са налазима ревизије, на сједници Централне изборне комисије БиХ истакнуто је и да политичке партије нису водиле пословне књиге у складу са рачуноводственим прописима нити су пријављивале трансакцијске рачуне.

"Код седам политичких партија постоје индиције да су прекршиле пореске прописе, а пет странака је исплаћивало средства која имају карактер личних примања, а на њих нису плаћали порезе и доприносе", истакнуто је на сједници ЦИК-а.

Због овога, ЦИК ће обавијестити пореске управе у Босни и Херцеговине, а упознаће и Управу за индиректно опорезивање БиХ да су двије политичке партије добиле попуст на рекламни материјал од 70, односно 97 одсто. Проблем је у томе што ти добављачи нису обрачунали ПДВ на вриједност испорученог материјала, него на онај износ који је политичка партија платила.

"Предлажемо да се пореске управе обавијесте о индицијама за прекршаје прописа, а УИО да се обавијести да је правно лице које је испоручило пропагандни материјал прекршило прописе", истакнуто је на сједници ЦИК-а.

Такође, наглашено је да постоји и законски основ за утврђивање одговорности и санкционисања политичких партија, и у том случају неопходно је да ЦИК проведе поступак, прибави доказе и изрекне новчане казне.

"То је дугогодишњи проблем и дуго времена се говори о измјени Закона о финансирању политичких партија и ту треба тражити рјешење. Има норми у том закону које нису јасне и један од основних проблема је то што Служба за ревизију нема капацитета да изврши квалитетну ревизију. Једно од рјешења требало би да буде да и други органи и други нивои учествују у контроли пословања политичких партија као што су пореске управе", рекао је Вехид Шехић, бивши предсједник Централне изборне комисије БиХ. Један од проблема због којих политичке партије константно крше закон је управо недостатак капацитета Службе за ревизију ЦИК-а, која поприлично касни са својим налазима, па тако у 2023. години разматра извјештаје из 2020. године.

"Служба се мора реорганизовати и поставити тако да ради извјештаје који се достављају 30 дана након објављивања резултата избора и да извјештај предочи јавности", рекао је Суад Арнаутовић, предсједник ЦИК-а. Иначе, Служба за ревизију ЦИК-а ревидирала је финансијске извјештаје 183 политичке партије.

(Независне)