МУП РС истражује хоџу који је Српску назвао "геноцидном творевином" :: Semberija INFO ::

 

МУП РС истражује хоџу који је Српску назвао "геноцидном творевином"


- Министарство унутрашњих послова Републике Српске (МУП РС) отворило је истрагу након што је на интернету објављен видео-снимак на којем је приказан Мухамер Штулановић, професор на Исламском педагошком факултету у Бихаћу, теолог и хоџа, а који је Српску назвао "геноцидном творевином".

Сазнају то незванично "Независне новине" од извора блиских истрази, а како нам је званично потврђено, Републичко јавно тужилаштво очекује од МУП-а да изврши провјере.

"Овдје у џамији, браћо, а то је сурова реалност и многих појединаца по нашим џамијама и џематима, и са нама сједи неко ко је појединачно баш због те геноцидне творевине која се окотила и заживјела тог 9. јануара, у виду геноцидне творевине 'ер ес', дана којег они славе, остао без 17 чланова најближе родбине. Који се, пазите то, нису изгубили, како се то замумуљено говори и представља, него су сви побијени и поклани само из разлога што нису били Срби", изјавио је Штулановић, те изазвао оштре критике у Српској.

У Кривичном законику Републике Српске се овдје, недвосмислено, ради о кривичном дјелу повреда угледа Републике Српске и њених народа (члан 280а), а ко то учини, запријећен му је затвор.

"Ко јавно изложи порузи, презиру или грубом омаловажавању Републику Српску, њену заставу, грб, амблем или химну биће кажњен затвором до три године. Ако је то извршено на начин да се Република Српска означи као агресорска или геноцидна творевина или њени народи агресорским или геноцидним, учинилац ће бити кажњен казном затвора од шест мјесеци до пет година", наводи се у Кривичном законику Републике Српске.

Иако је Штулановић шокантни говор одржао на подручју ФБиХ, правосуђе Српске је дужно да реагује, на шта га обавезује Кривични законик Републике Српске, будући да је овдје, како смо навели, ријеч о члану 280а.

"Кривично законодавство Републике Српске важи за сваког ко ван њене територије изврши кривично дјело из чл. 278. до 305. овог законика", недвосмислено каже Кривични законик Републике Српске.

Судећи према ономе што су за "Независне новине" рекли из Републичког јавног тужилаштва, на потезу је МУП Српске.
"Републичко јавно тужилаштво очекује од МУП-а Републике Српске да утврди аутентичност снимка, изврши све провјере, те уколико утврди постојање основа сумње да је почињено кривично дјело, достави кривичну пријаву", речено је за "Независне новине" из Републичког јавног тужилаштва.

С друге стране, из МУП-а Српске су нам казали да не могу коментарисати истражне радње које се предузимају по налогу надлежног тужилаштва.

Иначе, у оваквим ситуацијама Републичко јавно тужилаштво је дужно да реагује, будући да га начело легалитета и начело официјелности обевезују да, чим сазна да је учињено кривично дјело, мора предузети кривично гоњење, што значи да уопште не треба чекати кривичну пијаву.

Извори "Независних" истичу да у конкретном случају посла има и за Кантонално тужилаштво УСК, будући да се овдје ради о изазивању националне и вјерске мржње, а то кривично дјело прописано је у Кривичном закону ФБиХ.

"Ко јавно изазива или распаљује народносну, расну или вјерску мржњу, раздор или нетрпељивост међу конститутивним народима и осталима који живе у Федерацији, биће кажњен затвором од три мјесеца до три године", наводи се у Кривичном закону ФБиХ.

Међутим, из Кантоналног тужилаштва УСК није одговорено на наш упит до закључења овог броја "Независних новина", а изјаву, упркос покушајима, нисмо успјели добити ни од Штулановића.

Подсјетимо, под лупом Окружног јавног тужилаштва је главни имам Меџлиса ИЗ из Козарца Амир еф. Махић, који је Светом Сави приписао фашизам, а Српској православној цркви (СПЦ) секташтво.

Њега је због тога недавно испитала полиција, а осумњичен је за јавно изазивање и подстицање насиља и мржње. У Кривичном законику Српске наводи се да је за ово кривично дјело предвиђена новчана или затворска казна.
 
(Независне)