Упркос поскупљењу све већа помама за монтажним кућама :: Semberija INFO ::

 

Упркос поскупљењу све већа помама за монтажним кућама


- Актуелна поскупљења у Српској нису заобишла ни монтажне куће, али то није спријечило грађане да се у потрази за рјешењем њиховог стамбеног питања све више опредјељују за овај начин становања.

Наиме, како су нам казали наши саговорници, све је већа потражња за стамбеним објектима овог типа иако се њихова цијена креће од 1.000 до 1.150 КМ по квадратном метру, а достиже цијену и до 1.800 КМ према истим параметрима.

Драган Берић, власник фирме "Монтажне куће Берић" из Бањалуке, казао је за "Независне" да је интересовање велико и то се посебно осјети код младих брачних парова.

"Млади људи се све више одлучују за монтажне куће, док су старији суграђани и даље доста скептични", казао је Берић.

Како додаје, заинтересованост само расте, а нови упити им пристижу сваки дан.

Што се цијене тиче, Берић истиче да је она економски прихватљива када се пореди са тренутном цијеном квадратног метра просјечног стана.

"Наша цијена је 1.150 КМ по квадратном метру, у шта су укључени апсолутно сви неопходни радови да се нови власници могу одмах уселити", казао је Берић.

Ова цијена, иако је око 20 одсто виша због поскупљења грађевинског материјала, је и даље, према његовим ријечима, далеко исплативија јер за ову цијену власници добију кључ у руке и одмах се могу уселити.

У прилог све већој потражњи монтажних објеката говоре подаци Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, који неспорно биљеже раст увоза материјала за изградњу ових објеката, који се одражава како у килограмима материјала, тако и у цијени.

Према истим подацима, прошле године је увезено нешто више од 1.880.845 килограма овог материјала, док је за цијелу 2021. годину увезено нешто мање, и то укупно 1.387.416 килограма.

Овај износ се може посматрати и кроз вриједност увезене робе, гдје такође видимо повећање у цијени, и то готово дупло више.

"Прошле године је увезено робе у вриједности од више од 8.230.000 КМ, док је 2021. године вриједност укупно увезене робе износила нешто више од 4.814.000 КМ", казали су за "Независне" из УИО БиХ.

Ово индикује како повећање увоза, тако и поскупљење самог материјала, а и даље убједљиво највише увозимо из Турске.

Куповина монтажних кућа, нарочито од стране младих, убрзо неће бити ствар воље већ крајње нужде, казао је за "Независне" Саша Грабовац, предсједник Удружења економиста Републике Српске (СWОТ).

"Све веће интересовање за монтажне куће посљедица је вртоглаво високих цијена половних станова и станова у изградњи. Потражња за монтажним кућама је почела са короном, а наставила се због инфлације", каже Грабовац.

Како објашњава, када је Српску дрмала пандемија изазвана вирусом корона људи су масовно почели куповати земљиште на којем су правили монтажне куће јер су знали да ће брзо бити готове.

Након тога, са завршетком пандемије, осјетили смо инфлацију која је такође утицала на већу продају монтажних објеката, јер, како каже Грабовац, грађани сада траже разне начине да сачувају вриједност свог новца.

"Они који имају плац и желе да сачувају и подигну му цијену направе на њему монтажну кућу и на тај начин сачувају новац", казао је Грабовац.

С тим у вези истиче сада већ инвестициону вриједност монтажних кућа.

"Некретнина је некретнина, односно увијек су станови били на вриједности и у потражњи, али сада како им је цијена достигла овај ниво - све се више траже монтажне куће", закључује Грабовац.
 
(Независне)