Додик: Очување мира и стабилности главни национални циљ :: Semberija INFO ::

 

Додик: Очување мира и стабилности главни национални циљ


БАЊАЛУКА - Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да Дан Републике представља слободу и да је главни национални циљ Српске очување мира и стабилности.

Додик је рекао да се Дан Републике обиљежава са жељом да сви, без обзира на вјеру и нацију, живе слободно, сарађују и имају иста права без обзира што је Република Српска држава српског народа.

“Наш главни национални циљ јесте очување мира и стабилности. Наш национални и државни циљ јесте да очувамо Дејтонски мировни споразум, да очувамо Устав БиХ онако како је написан, а не како га тумаче разни пролазници”, изјавио је Додик новинарима у Бањалуци након свечане академије у Бањалуци поводом Дана Републике.

Он је истакао да Република Српска жели стабилност, интеграцију у глобални свијет и да нема намјеру да било коме чини лоше.

“Република је наша идеја и опредјељење и са тим опредјељењем идемо у будуће године нашег живота”, нагласио је предсједник Српске.

Говорећи о одликовању које је поводом Дана Републике додијелио предсједнику Русије Владимиру Путину, Додик је рекао да односи Републике Српске и Русије нису везани за сукоб у Украјини и да је Путин заслужио то одликовање јер је заштитио Дејтонски мировни споразум.

Он је истакао да се Српска не може одрећи људи који су гаранти Дејтонског мировног споразума и који су учинили све да се на прави начин тај споразум заштити.

“Ово одликовање је давно прије планирано. Годину и по прије о томе се разговарало и то је приједлог који су многа удружења и групе пријатеља у Републици Српској предложили. Да није било сукоба у Украјини, ово би се једнако десило јер се то припрема дуже вријеме”, рекао је Додик.

Упитан да ли очекује евентуалне санкције, Додик је рекао да није задужен да своје понашање одмјерава према томе да ли ће неки увијеђени појединац “коме не иде у властитој држави” предлагати санкције.

“Ми овдје радимо како ми мислимо да је нама најбоље. Руска Федерација је показала своје објективно лице овдје присуствујући политичком животу као чланица Савјета за спровођење мира, а неки други су кршили Дејтон када се Русија томе супростављала. Ово нема никакве везе са Украјином без обзира што ће многи на тај начин да то повежу”, рекао је Додик.

Он је истакао да га радује то што ће за пар мјесеци бити у прилици да Путину лично уручи одликовање.

Коментаришући ставове одређених бошњачких удружења који се противе обиљежавању Дана Републике, Додик је рекао да је свечаној академији поводом Дана Републике присуствовало много Бошњака који поштују Републику Српску.

“Зашто би ми промијенили своје понашање зато што нешто СДА каже?! Зашто СДА није проговорила када се рушио Дејтонски споратум, зашто прихвата лажног високог преставника?! Ко су они да нама уопште нешто говоре?”, упитао је Додик.


Глас Српске