Изломљена чесница од 7.000 дијелова испред Храма Светог Саве :: Semberija INFO ::

 

Изломљена чесница од 7.000 дијелова испред Храма Светог Саве


Фото - РТС
БЕОГРАД - Испред Храма Светог Саве на Врачару у Београду изломљена је чесница од 7.000 дијелова и подијељени су пакетићи.

Вјерници су се окупили у Храму Светог Саве, гдје од 9 часова владика Стефан уз саслужење београдских свештеника служио Божићну литургију, преноси РТС.

Након литургије, испред Храма организовано је традиционално ломљење чеснице и то након двије године паузе због пандемије. 

Чесница има више од 7.000 дијелова, и у њој су скривена 33 златна дуката. 

Тешка је више од 250 килограма, пречника четири метра. Тесто је од синоћ у 18 часова спремало седам мајстора пекаре АС Браћа Станковић.

Малишанима су испред Храма подијељени и пакетићи.

Божићној литургији и ломљењу чеснице претходила је поноћна литургија коју је служио патријарх српски Порфирије, али и паљење бадњака испред Храма, коме је присуствовао велики број вјерника.

Таква атмосфера била је и у храмовима и цркава широм Србије где су се вјерници окупили око запаљене ватре која симболизује очишћење и заједништво, просперитет и здравље.

Оздрављење планете од коронавируса прошле године била је једна од централних порука Божићне посланице патријарха српског, док је овогодишња посланица прије свега посвећена молитви за мир и слободу српског народа на простору Косова и Метохије.

Посланицом се патријарх, такође, моли за повратак мира у подручја захваћена ратним сукобом између Руса и Украјинаца, како би се сви избјегли вратили у своје домове, а градови обновили.

Поред Српске православне цркве, Божић данас прослављају Руска православна црква, Јерусалимска патријаршија, Света Гора, старокалендарци у Грчкој и египатски Копти.


Независне новине