Велики број вјерника присуствовао паљењу бадњака испред Старе православне цркве у Сарајеву :: Semberija INFO ::

 

Велики број вјерника присуствовао паљењу бадњака испред Старе православне цркве у Сарајеву


Foto - Klix
Уз вечерњу молитву у Старој православној цркви у Сарајеву те паљењем бадњака у дворишту цркве, вечерас је у главном граду Босне и Херцеговине обиљежен Бадњи дан, чиме је почела прослава Бадње вечери, односно најављен долазак хришћанског празника Божића.

Митрополит дабробосански Хризостом вечерас је, поводом Бадње вечери, служио вечерње у Старој православној цркви, која се налази недалеко од Башчаршије, након чега је обављено налагање бадњака.

Молитвом и паљењем бадњака у православним храмовима најављује се рођење Спаситеља чији се долазак на свијет слави као почетак новог времена и као најрадоснији догађај за хришћанство.

Божић је празник цијеле породице и зато се очекује да она током празничних дана буде на окупу, а прати га велики списак народних обичаја, попут ломљења погаче.

Православни вјерници Божић обиљежавају од памтивијека, а бадњаком, односно божићним дрветом, у кућу се уносе срећа, здравље и напредак.

Уз дрво се дарује и жито да би наредна година била плодна. Обавезно је и уношење сламе, а на тај начин се приноси жртва духу Христа који је и рођен на слами.


​АА / БХРТ