Пуповац: Свако "за дом спремни" и скандирање убиј Србина и Хрвата морамо утишати :: Semberija INFO ::

 

Пуповац: Свако "за дом спремни" и скандирање убиј Србина и Хрвата морамо утишати


Фото - Танјуг
ЗАГРЕБ - Предсједник Српског народног вијећа (СНВ) Милорад Пуповац је на традиционалном божићном пријему овог вијећа поводом православног Божића у Загребу рекао да треба превладати старе и избјећи нове подјеле.

"У таквом контексту је важно да се утиша говор мржње и свако 'за дом спремни' и свако вријеђање  страдања једних од других, свако слављење ратних злочинаца као хероја и свако скандирање убиј Србина и Хрвата или убиј Хрвата да шиптар нема брата", поручио је Пуповац.

Он је указао да у, како је рекао, нашим историјским и актуелним оконостима развијамо праксе признавања према вјерским, културним или родним разликама.

Међу хрватско-српским отвореним питањима као што су нестали, ратни злочинини, комеморативне праксе је и важност отворености граница са нашим суседима, посебно између Србије и Хрватске. Појаснио је да то истиче због тога што шенгенски режим и режим дијалога, желимо да почне успостављањем са данашњим даном на најбољи могући начин, да се тај дух шенгена шири, да се границе Европе прошире и јачају у оном у чему треба, а не у оном у чему не треба.

"Наши суграђани на Банији не могу бити и не неспоменути их на данашњи дан. Ми не можемо да се и овдје на овом мјесту и на овај начин не обавежемо на цјеловиту и потпуну посвећеност њиховим потребама", рекао је Пуповац и додао да то важи за све суграђане који немају претпоставке достојанственог живљења.

Говорио је и о кованицама хрватског евра које су исписане латиницома, грчким алфабетом и ћирилицом, истом оном ћирилицом чији су, казао је, творци словенска браћа Кирил и Методије.

Подсјетио је да је на једној од кованица лик славног српског научника Николе Тесле, толико великом који свијетли цијелим свијетом, па што, казао је, не би могао и Европом.

Захвалио је окупљенима на доласку и на чињеници да су, како је рекао, након 30 година од оваквог окупљања у посебној прилици захваљујући чињеници да представници влада Хрватске и Србије у овако значајном и важном саставу присуствују божићном пријему.

"Много се у ових 30 година промјенило у нашем окупљању, а још више се промјенило око нас, али не и то и да данашњи дан славимо, а сваки други дан живимо Бадњак и Божић мира", поручио је Пуповац.

Поручио је да нису могли знати да ће након три деценије представници Срба из Хрватске и представници Хрвата из Србије "цртати златни мост између два народа и двије државе”.

Као и на почетку обраћања, Пуповац је поручио да  "мир свакога од нас и на основу искуства чека као задатак, који није лако, али једнако свет". Божић је честитао традиционалним поздравом:"Мир Божји, Христос се роди".


Агенције / Независне