Прекид ватре који је Путин најавио на снази, али се обије стране међусобно оптужују за гранатирање :: Semberija INFO ::

 

Прекид ватре који је Путин најавио на снази, али се обије стране међусобно оптужују за гранатирање


Рат у Украјини – 317. дан. Једнострани прекид ватре од поднева је на снази на цијелој линији фронта, поручује Москва.

Са друге стране, начелник украјинске Државне службе за ванредне ситуације Сергеј Крук саопштава да су руске снаге гађале град Херсон.

Берлин шаље Кијеву 40 борбених пјешадијских возила

Њемачка планира да испоручи Украјини око 40 пјешадијских борбених возила “мардер један” и да припреми испоруку у првој половини ове године, саопштио је портпарол кабинета њемачког канцелара Штефан Хебештрајт.
“Што се тиче жмардераж, говоримо о једном батаљону од око 40 возила. Та возила треба да буду спремна за испоруку Украјини у првом тромјесечју”, рекао је Хебештрајт новинарима.

Предсједник САД Џозеф Бајден и њемачки канцелар Олаф Шолц навели су јуче у заједничком саопштењу да Вашингтон и Берлин намјеравају да испоруче Украјини пјешадијска борбена возила и да обуче украјинске војнике за њихову употребу.

Руско Министарство спољних послова раније је послало ноту чланицама НАТО-а наговијестивши да се Алијанса “игра ватром” тиме што испоручује оружје Украјини.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков нагласио је да снабдијевање Украјине оружјем не доприноси успјеху мировних преговора и да ће то имати штетан ефекат на сукобе.

Воз са руским војницима и опремом стигао у Белорусију

Бјелоруско министарство одбране саопштило је да је воз са руским војницима и опремом стигао је у јБелорусију, преноси Ројтерс.

Минск је 5. децембра најавио да ће добити још оружја и војне опреме у склопу повећања војне сарадње двије земље.

Руски званичници: Гранатиран Доњецк

Украјинске оружане снаге гранатирале су по други пут за 15 минута западно подручје града Доњецка топовима НАТО калибра, саопштили су руски званичници у Доњецкој области.

Агенција Тас наводи да је до гранатирања је дошло свега 15 минута прије почетка прекида ватре које је најавила Русија.

Крук: Гранатиран Херсон, има мртвих и рањених

Начелник украјинске Државне службе за ванредне ситуације Сергеј Крук саопштио је да су руске снаге поново гађале ватрогасну службу у граду Херсон, као и да има мртвих и рањених.

На Фејсбуку је навео и да је то друга ватрогасна станица коју су за два дана гађале руске снаге, преноси Укринформ.

Москва: Ступио на снагу прекид ватре на фронту

Прекид ватре, који је наредио руски предсједник Владимир Путин, ступио је од поднева по московском времену на снагу на цијелом фронту у Украјини, пренио је Ројтерс објаву руске државне телевизије.

“Од поднева, прекид ватре ступио је на снагу дуж цијеле линије фронта. Прекид ватре ће се наставити до 7. јануара у поноћ”, саопштио је руски Канал један.

Русија је 5. децембра саопштила да ће данас, на Бадњи дан, од поднева, до сутра у поноћ, када се завршава Божић, обуставити борбена дејства у Украјини.

Турска ће интензивирати напоре за почетак преговора

Турске власти не искључују могућност заоштравања украјинске кризе у наредним мјесецима, па ће уложити интензивне напоре да је ријеше преговорима, објавио је портпарол предсједника Турске Ибрахим Калин на свом Твитер налогу, преноси Тас.

Напоменуо је да би непријатељства у Украјини могла да се појачају у блиској будућности.

“Турска ће наставити да улаже активне напоре за отварање преговарачког процеса у свим областима: од прекида ватре до размјене заробљеника, од снабдијевања житом до нуклеарне безбједности”, навео је Калин.

Медведев: Украјина одбацила руку хришћанског милосрђа

Замјеник предсједника Савјета за националну безбједност Русије Дмитриј Медведев оцијенио је да су лидери Украјине одбацили руку хришћанског милосрђа коју им је Русија пружила, прогласивши прекид ватре за вријеме божићних празника, али је додао да ће због тога бити мање проблема и лукавстава.

“Украјинцима је на велики празник пружена рука хришћанског милосрђа. Њихови лидери су то одбили. Мислим да је већина наших војника који учествују у специјалној војној операцији одахнула када су чули одбијање главних украјинских кловнова да прекину ватру на Божић. Мање проблема и лукавства”, написао је Медведев на Телеграму.

Јапански премијер добио позив да посјети Украјину

Генерални секретар Владе Јапана Хироказу Мацуно изјавио је да је јапански премијер Фумио Кишида добио позив да посјети Украјину.

Мацуно је на редовној конференцији навео да му је позив 4. јануара уручио шеф кабинета украјинског предсједника Андриј Јермак.

“Јапан је уз народ Украјине и предузеће одговарајуће кораке ове године док буде предсједавао Г7”, рекао је Мацуно.

Ројтерс преноси да је планирано да Кишида слиједеће недјеље посјети чланице Г7, укључујући Француску, Италију, Велику Британију, Канаду и САД, што ће бити главна дипломатска тура пре него што Јапан у мају буде домаћин самита Г7 у Хирошими.

Мишел: Путинов позив на прекид ватре лажан и лицемјеран

Позив предсједника Русије Владимира Путина на 36-часовни прекид ватре у Украјини, лицејеран је и лажан, изјавио је предсједник Европског савета Шарл Мишел.

Према његовим ријечима, једини пут за обнављање мира је да Русија повуче своје трупе из Украјине.

“Повлачење руских трупа је једина озбиљна опција да се поврате мир и безбједност. Најава једностраног прекида ватре је лажна и лицемјерна, као и незаконите, гротескне анексије и пратећи референдуми”, написао је Мишел на Твитеру.

Пушилин: Руска војска ће одговорити ако украјинске снаге наруше прекид ватре

Високи проруски званичник у Доњецкој области Денис Пушилин изјавио је даће руска војска одговорити, ако украјинске снаге наруше режим прекида ватре који ће ступити на снагу у подне 6. јануара и трајати до поноћи 7. јануара.

“Одлука се односи на прекид ватре или офанзивне акције са наше стране. То не значи, међутим, да нећемо одговорити на провокације непријатеља- Или да ћемо дати неку шансу непријатељу у овим празничним сатима да побољша своје позиције на линији раздвајања”, написао је Пушилин на свом Телеграм каналу, пренио је Спутњик. 

Бајден о прекиду ватре Москве за Божић: Путину потребан предах

Амерички предсједник Џозеф Бајден изјавио је да је руском предсједнику Владимиру Путину потребан предах, као и да је због тога предложио божићно примирје.

“Нерадо реагујем на Путинове ријечи. Био је спреман да бомбардује болнице, вртиће, цркве... Мислим да покушава да дође до предаха”, рекао је Бајден новинарима у Бијелој кући.

Руски предсједник Владимир Путин јуче је наложио министру одбране Сергеју Шојгуу да прогласи прекид ватре дуж цијеле линије фронта у Украјини од 6. јануара у подне до поноћи 7. јануара.

Предсједник Украјине Володимир Зеленски оцијенио је да Москва жели да искористи примирје да успори напредовање украјинске војске у Донбасу и да допреми на фронт још трупа и војне опреме.


Агенције / Глас Српске