Срби 17. дан на барикадама на сjеверу КиМ: Мирно јутро након рафалне паљбе у Зубином Потоку :: Semberija INFO ::

 

Срби 17. дан на барикадама на сjеверу КиМ: Мирно јутро након рафалне паљбе у Зубином Потоку


ЗУБИН ПОТОК- Срби на сјеверу Косова и Метохије 17. дан су на барикадама, захтјевајући ослобађање својих противправно ухапшених сународника, повлачење специјалних јединица косовске полиције са сјевера покрајине и повлачење тајних спискова за хапшења Срба.

Јутро је мирно након синоћње пуцњаве у Зубином Потоку, преноси РТС.

Кфор је потврдио да је синоћ дошло до пуцњаве у Зубином Потоку, додајући да у том инциденту није било повријеђених, нити је причињена материјална штета.

У саопштењу мисије Кфора наводи се да је пуцано у близини једне од њихових патрола, пренијела је “Коха”.

-Можемо да потврдимо да је пре неколико сати патрола Кфора, док је дежурала у околини Зубиног Потока, чула и видјела неколико пуцњева у њеној близини. Повријеђених нема и нема материјалне штете. Провјеравамо чињенице са терена и накнадно ћемо објавити више детаља - навели су из Кфора.

Кфор је овим саопштењем демантовао наводе приштинских медија да је нападнута јединица те војне мисије.

Предсједник Српске листе Горан Ракић демантовао је синоћ писање приштинских медија да је у Зубином Потоку нападнута јединица Кфора.

-То су нове дезинформације у низу које пласира Приштина, са циљем да увуку Кфор у своје прљаве игре и сукоб са српским народом - рекао је Ракић за ТВ Пинк.

Истакао је да се није десио никакав напад на Кфор, да Срби поштују Кфор јер су они на Косову и Метохији у складу са Резолуцијом 1244.

-Тренутна ситуација је мирна, људи су на барикадама - додао је Ракић.

Он је истакао да Срби желе ослобађање ухапшеног полицајца Дејана Пантића, који је 10. децембра ухапшен на Јарињу.

Косовска полиција саопштила је синоћ да није било напада на њене припаднике нити било какве размјене ватре.

У саопштењу објављеном на „Фејсбуку“ након медијских извјештаја да је у околини Зубиног Потока дошло до рафалне паљбе се наводи да није било напада на косовску полицију, нити размјене ватре између косовске полиције или било које групе.

Шеф Кабинета предсједнице привремених приштинских институција Бљерим Веља такође је рекао да косовска полиција “није укључена ни у какве окршаје”.

Он је на свом „Твитер“ налогу оцијенио да, како је навео, “српски прорежимски медији покушавају да изазову оружану конфротацију на Косову”.

Након састанка предсједника Александра Вучића и премијерке Ане Брнабић са војним врхом, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић упутио се у Рашку.

-Задаци које је добила Војска Србије и ја као начелник Генералштаба су прецизни и јасни, и биће спроведени у потпуности  истакао је Мојсиловић и додао да је ситуација сложена и да захтева присуство Војске Србије дуж административне линије.

Он је поручио да не може могу да прича о томе шта се десило у Зубином Потоку.

-Само могу да кажем да ће сви задаци војске бити испуњени у потпуности - додао је Мојсиловић.

Приштина је јуче забранила српском патријарху Порфирију да уочи Божића оде у Пећку патријаршију.

Патријарх је саопштио да не одустаје од намјере да служи у Пећкој патријаршији и очекује да та, како је навео, крајње дискриминаторска одлука буде стављена ван снаге.


Танјуг / Глас Српске