Таминџија: ЦИК сам себе дискредитовао, свака бака у селу зна да се тако не гласа :: Semberija INFO ::

 

Таминџија: ЦИК сам себе дискредитовао, свака бака у селу зна да се тако не гласа


БАЊАЛУКА - Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ је данашњом одлуком, а у вези са процедуром избора пет српских делегата у Дому народа на нивоу БиХ, потврдила оно што тврдимо од како је и именован овај сазив – сами су себе дискредитовали. Да има имало моралне одговорности код појединих чланова, требали би се сами сјетити да поднесу оставке јер су под строгим политичким утицајем.

Изјавио је то за „Глас Српске ” предсједник Комисије за избор и именовање Народне скупштине Српске Илија Таминџија, која је спровела избор за делегате.

Реагујући на одлуку ЦИК-а да поново призна спорни листић са гласом за ПДП са посредних избора за Дом народа Парламента БиХ у Народној скупштини Српске, а након што је Апелационо вијеће Суда БиХ, усвајањем жалбе СНСД-а, укинуло истовјетну одлуку ЦИК-а, Таминџија каже да је сваки коментар сувишан јер је јасно да појединци у тој институцији раде у корист одређених политика.

- Замислите ову ситуацију да ЦИК себи даје за право да тумачи нешто за шта су сами одредили правила гласања – рекао је Таминџија.

ЦИК је, подвукао је, требао да прихвати извјештај скупштинске комисије која је спровела изборе за делегате у Дому народа Парламента БиХ, а који су подржали и опозициони посланици, осим Игора Црнатка из ПДП-а.

- Само један глас је био за став да је тај један листић неважећи. Свака бака у селу зна да се тако не гласа – оцијенио је Таминџија (СНСД).

Реагујући на поједине тврдње да би ова ситуација могла да потраје, сматра да је вријеме да се, ако смо озбиљна земља, некоме упали црвени аларм и да се запита какве то имамо инститиције на заједничком нивоу.

На данашњу одлуку ЦИК-а је могуће упутити поновно жалбу Апелационом одјељењу Суда БиХ, а ако Суд не обори одлуку жријеб ће одлучити да ли ће СНСД имати четири или опозиција из Српске два делегата у Дому народа БиХ.


Глас Српске