Предсједништво БиХ данас о именовању предсједавајуће Савјета министара БиХ :: Semberija INFO ::

 

Предсједништво БиХ данас о именовању предсједавајуће Савјета министара БиХ


Предсједништво Босне и Херцеговине данас ће у 16 часова одржати ванредну сједницу на чијем дневном реду је Приједлог одлуке о именовању предсједавајуће Савјета министара БиХ, најављено је из Предсједништва БиХ.

Подсјетимо, Централна изборна комисија /ЦИК/ БиХ на сједници одржаној 14. децембра усвојила извјештај о извршеним провјерама предложеног кандидата за предсједавајућег Савјета министара БиХ, Борјане Кришто.

Члан Предсједништва Босне и Херцеговине Жељко Комшић најавио је да ће приликом именовања мандатарке за нови сазив Савјета министара Борјане Кришто поставити неколико, како каже, кључних питања. Тврди, у коалиционом споразуму странака које су одлучиле формирати власт након октобарских избора није прецизирано питање даљњег напретка БиХ на путу ка чланству у НАТО-у. 

ЖЕљКО КОМШИЋ, члан Предсједништва БиХ 

"Дакле, ништа не прејудицирам, само хоћу да питам, хоћу да знам шта ће се десавати са неким стварима и волио бих да видим, с обзиром на тај споразум који је објављен, да ли је то то, да ли је то правац којим ће ићи неки нови СМ, какво год да је и шта ће се радити на неким стварима за које ја мислим да су кључне за БиХ, а то су прије свега, НАТО интеграције". 

Денис Бећировић, уочи сједнице Предсједништва у свом саопштењу истиче: страначки споразуми о формирању власти никада неће бити изнад Устава БиХ. Додаје, питање именовања предсједавајућег Савјета министара БиХ не може ни на који начин утицати на његове ставове у вези са НАТО путем. 

“Дакле, у свези с питањем кретања државе Босне и Херцеговине ка пуноправном чланству у НАТО-у нема никакве дилеме. Када је ријеч о именовању предсједатеља Савјета министара БиХ треба рећи како то питање није никаква новина у политичком животу Босне и Херцеговине.”

Новина ће бити постављање питања будућем мандатару. Некадашњи члан Предсједништва БиХ Младен Иванић подсјећа, у његово вријеме мандатари своје програме рада нису представљали Предсједништву. 

МЛАДЕН ИВАНИЋ, некадашњи члан Предсједниства БиХ ФОНО 

"Једноставно, већина је била формирана, договорена из партије из које је долазио редослијед она је предлагала предсједавајућег и то није било. " 

ДАНИЈЕЛ ВИДОВИЋ, политолог

" Програм рада се не представља Предсједниству БиХ него Заступничком дому Парламентарне скупстине БиХ тако да те најаве слузе само у сврху оправдања неких евентуалних блокада." 

Контактирали смо и чланове Комисије за припрему избора именовања Савјета министара. Кратко су рекли да сједница Комисије још није заказана, те да ће више информација бити познато након сједнице Предсједништва БиХ. Подсјећамо, приједлог ХДЗ-а за предсједавајућу Борјану Кришто већ је послат Предсједништву БиХ. Након достављања у Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ пословничка је обавеза да Комисија одради свој посао који се тиче избора предсједавајуће и осталих министара. 

Прије ванредне сједнице, у 14 часова биће одржана и редовна сједница Предсједништва Босне и Херцеговине.


БХРТ