ЕУ у телефоне враћа батерије које корисници сами могу замијенити :: Semberija INFO ::

 

ЕУ у телефоне враћа батерије које корисници сами могу замијенити


Након што су "натјерали“ Аппле да омогући инсталацију апликација трећих страна на своје уређаје те увели регулативу према којој ће УСБ-Ц прикључак бити обавезан за све уређаје од 2024. године, Европски парламент и Савјет сада расправљају о замјењивим батеријама у мобилним телефонима и осталим уређајима.

Наиме, постигнут је привремени споразум за доношење закона који ће захтијевати да уређаји имају батерије које корисник може сам замијенити. То покрива батерије готово свих величина, од оних преносних, па све до оних које користе електрични ромобили и бицикли.

"Договорена правила покриваће цијели животни циклус батерије, од дизајна до краја вијека трајања и примјењиватће се на све врсте батерија које се продају у ЕУ – преносне батерије, СЛИ батерије, ЛМТ батерије, батерије за електрична возила и индустријске батерије", стоји на страницама Европског парламент.

Ако овај закон прође, произвођачи ће добити три и по године да прераде све своје уређаје, како би омогућили корисницима самостално уклањање и замјену батерија. Такође, свака ће батерија морати носити ознаке и QР кодове који садрже податке о капацитету, перформансама, трајности, хемијском саставу те симбол за одвојено прикупљање отпада.

(Независне)